Deel ‘Stenen Tuin’ Zuidwolde krijgt beschermde status

Begraafplaats Zuidwolde.
Begraafplaats Zuidwolde.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – De gemeente De Wolden heeft besloten om aan het oudste deel van de begraafplaats aan de Meppelerweg de status ‘cultuurhistorisch beschermd’ toe te kennen. Niet alleen vanwege de bijzondere graven en grafmonumenten maar ook vanwege de zeer zeldzame paddenstoelen, planten en insecten die daar voorkomen.

Het oudste deel van de begraafplaats aan de Meppelerweg in Zuidwolde wordt ook wel “vak B” genoemd. Een stukje De Wolden waar het lijkt of de tijd er nooit vat op heeft gekregen. Oude graven en grafmonumenten, sommigen van historisch belang, te midden van verstilde natuur. Dankzij terughoudend gemeentelijk beheer en onderhoud met respect voor de cultuurhistorische en natuurwaarden, konden zeldzame soorten zich hier veilig vermeerderen. De nu toegekende beschermde status zorgt er nu voor dat deze bijzondere waarden behouden kunnen blijven. Er worden geen graven geruimd en beheer en onderhoud zullen slechts terughoudend uitgevoerd worden.

In het boek “De Stenen Tuin”, gepubliceerd door de Natuurvereniging Zuidwolde worden de cultuur- en natuurhistorische bijzonderheden van “vak B” uitgebreid beschreven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen