Initiatiefrijk De Wolden draagt 68.000 euro bij aan initiatieven

Veel vrijwilligers actief in Koekange.
Veel vrijwilligers actief in Koekange.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Zes projecten krijgen in de vierde ronde van 2023 subsidie vanuit de regeling ‘Initiatiefrijk De Wolden’. Het gaat om speeltuinvereniging de Bulties in Kerkenveld, Buurtschap Bazuin in Zuidwolde, Stichting dorpshuis Veeningen, Stichting Speel-o-theek Zuidwolde, de Hervormde kerk Ruinerwold en Dorpshuis de Schakel.

Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. De totale kosten van de projecten bedragen deze ronde ruim € 152.500,-. Dit betekent dat met bijna € 68.000,- subsidie, naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen, projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

De Bulties Kerkenveld

Door een speelplek te realiseren kunnen vooral jonge kinderen veilig in de buurt spelen. Een speelplek voor de deur zorgt er ook voor dat meer mensen (jong en oud) elkaar kunnen ontmoeten. De saamhorigheid in deze nieuwe wijk zal hierdoor worden vergroot. De buurtbewoners zijn samen verantwoordelijk voor het netjes houden van het speelveld.

Buurtschap Bazuin

Inwoners van het buurtschap Bazuin willen gezamenlijk hun leef- en woonomgeving verbeteren door het cultuurhistorische karakter van de buurtschap te herstellen en de wandelpaden uit te breiden. Ook de klootschietvereniging die een plek heeft in dit gebied wordt meegenomen in dit plan. Door dit samen te doen wordt de onderlinge samenhang versterkt. De kwaliteit van wonen, de beleving en de recreatieve waarde van het gebied wordt vergroot. Ook de biodiversiteit wordt verhoogd door het aanplanten van streekeigen planten en zaaigoed.

Markehuus

Door een inpandige aanpassing wil het bestuur het Markehuus geschikt maken voor het organiseren van sociale en culturele activiteiten voor alle inwoners, van alle leeftijden. Door de diversiteit en het open karakter van de activiteiten zullen er voor alle inwoners mogelijkheden zijn voor deelname. Tegengaan en voorkomen van eenzaamheid is één van de doelen.

Speel-o-theek

Voor het uitbreiden, professionaliseren en het verbreden van de functie van de speelotheek is er subsidie verleend. De Speelotheek wil er zijn voor iedereen door binnen en buiten speelgoed uit te lenen. Met de subsidie kunnen zij nieuw speelgoed aanschaffen. Ook kan het uitleensysteem worden geautomatiseerd en geprofessionaliseerd.

Hervormde kerk

Er is behoefte aan een multifunctionele inzetbaarheid van het kerkgebouw. Door het kerkgebouw breder toegankelijk te maken, wordt het nog meer een ontmoetingsplek voor inwoners. Er worden veel sociaal-culturele activiteiten georganiseerd. Met de subsidie kunnen nieuwe stoelen worden aangeschaft zodat het aantrekkelijk is om in het gebouw allerlei activiteiten en evenementen te organiseren.

Dorpshuis de Schakel

Het dorpshuis organiseert al jaren een lichtjestocht door het dorp. De wandeling versterkt de onderlinge samenhang tussen de inwoners. Omdat de wandeltocht door het dorp gaat en sportverenigingen, kerk en dorpshuis betrokken zijn, draagt dit bij aan de waardering voor deze faciliteiten. De subsidie zal gebruikt worden voor het verduurzamen en verbreden van activiteiten tijdens de theelichtjestocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen