Afvalkathedraal wordt circulair hoogtepunt van Wiede Wold

Presentatie van de afvalkathedraal.
Presentatie van de afvalkathedraal.
Foto: Artizzl Media

Koekange – De schets voor De Afvalkathedraal die in een weiland bij Koekangerveld komt, is vorige week gepresenteerd tijdens een meedenkavond in dorpshuis De Schakel in Koekange. Het wordt een circulair bouwwerk, onder meer gebouwd van oude meerpalen en materiaal uit de kassenbouw. De Kathedraal, waar het theaterstuk Atropos van de Peergroup wordt opgevoerd, komt aan de Mr. J. de Blieckweg.

Vertegenwoordigers van de Peergroup locatietheater, dat het theaterstuk Atropos verzorgt, en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (nice°) uit Meppel bogen zich op 1 november samen met de architecten Tomas Dirrix en Estelle Barriol over de vorm van de kathedraal. ’s Avonds schoven enige tientallen inwoners van De Wolden aan om mee te praten over het ontwerp, dat nog niet definitief is.

Meepraten met Dirk Bruinsma van de Peergroup (links). (Artizzl Media)

De Afvalkathedraal wordt het theater waar tussen de 20 en 30 voorstellingen van Atropos worden gegeven, verzorgd door de Peergroup en met deelname van tal van inwoners van de gemeente. De combinatie van De Afvalkathedraal en locatietheater moet het hoogtepunt worden van Wiede Wold, onder welke paraplu alle activiteiten vallen die in het kader van de Drents Culturele gemeente De Wolden worden gehouden.

Handen uit de mouwen

Het is de bedoeling dat inwoners van heel De Wolden zelf ook de handen uit de mouwen steken bij de realisatie van de afvalkathedraal, net zoals inwoners ook het theaterpodium op gaan. Bij de bouw wordt ook een professionele partij ingeschakeld.

Met nadruk wordt gesteld dat het een tijdelijk bouwwerk is, dat tot en met 31 augustus in het weiland blijft staan. Na de voorstellingen van Atropos is het dan in de zomermaanden nog te gebruiken voor andere activiteiten. De eerste aanvragen zijn al binnengekomen, zo liet Dirk Bruinsma van de Peergroup weten.

De vergunning voor de bouw is er nog niet, „We hopen dat die in januari verleend wordt, daarna hebben we een vrij korte bouwperiode, ambitieus. Het doel is om De Afvalkathedraal in maart te hebben staan, zodat de techniek er ook in kan. En dan beginnen de repetities ook”, legde Annelies Lely uit. Eind mei staat de eerste Atropos gepland.

Meer info: www.wiedewold.nl en www.deafvalkathedraal.nl

 

Mogelijke vormgeving van het podium in het theater. (Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen