Monica en Betty helpen vrouwen hun eigenwaarde terug te krijgen

Monica (r) en Betty in Ruinerwold.
Monica (r) en Betty in Ruinerwold.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold/Zuidwolde – Monica Oostra van Hair Professionals in Ruinerwold en Betty van den Berg van BB Care Boutique in Zuidwolde hebben dezelfde intentie: vrouwen weer gelukkig maken en helpen hun eigenwaarde terug te krijgen. Haarwerken en borstprotheses dragen bij aan het geluk van vrouwen die geholpen moeten worden.

De 67-jarige Betty van den Berg werkt nu toe naar haar pensioen en draagt al haar activiteiten over aan Monica. Vanaf het moment dat ze elkaar enkele jaren geleden voor het eerst ontmoetten, was er een klik. Het was voor Betty dan ook logisch om Monica te vragen om haar zaak over te nemen.

„Ik was nog niet bekend met het aanmeten van borstprotheses, maar net als met haarwerken geeft een prothese de vrouwelijkheid terug”, zegt Monica. „Vrouwen komen zenuwachtig binnen, maar als ze zien welke mogelijkheden er allemaal zijn met haarwerk, dan gaan ze blij de deur uit.” Betty knikt. „Dat is met borstprotheses niet anders, ze willen dan haast wel in hun BH naar buiten lopen.”

Helemaal specialiseren

Monica Oostra werkte eerst alleen als kapster, bekwaamde zich in haarwerken en besloot zich daarna volledig te specialiseren. Ze leerde het vak bij Frans Koopal in Groningen en zag hoe dankbaar haar werk is. Haar klanten zijn niet alleen mensen die chemotherapie ondergaan, maar ook personen die in een transitie zitten van man naar vrouw, of mannen die graag af en toe in vrouwenkleren willen lopen. „Het levert vele mooie gesprekken met de mensen op, ik bied ze namelijk ook een luisterend oor. Dat zijn echt hele andere gesprekken dan eerder in de kapsalon”, zegt Monica serieus.

Daarnaast zijn er personen die kaal worden. „Veel met Alopecia, een ziekte bij mannen én vrouwen die kaalheid veroorzaakt, daar zijn wel zeven varianten van. Je kunt een haarstuk krijgen dat niet van echt is te onderscheiden.”

Bloeiende praktijk

Daar komen nu dan de borstprotheses bij en ook in dat geval zijn de gesprekken vooraf zeer waardevol, zo weet Betty als geen ander. „Ik kreeg borstkanker en vroeg me toen af wat ik daar mee kon doen. Tot iemand mij  vroeg of protheses niets voor mij zijn.” Het leidde in twaalf jaar tijd tot een bloeiende praktijk met liefst 850 klanten uit de wijde omgeving. „Ik vind mijn werk leuk, maar met zoveel klanten kan ik niet in één keer stoppen. Ik ben er voor hen en bouw daarom langzaam maar zeker af.”

Voor Monica komt er dus een hoop werk bij, reden om er ook versterking bij te zoeken. „Klanten die voor een haarwerk komen, hebben daarna voorlopig geen nieuwe meer nodig.  Vrouwen kunnen echter elke twee jaar een nieuwe borstprothese krijgen.” „Dat was eerst eentje per jaar, maar dat is door de verzekering nu veranderd. Sommige protheses worden echter zo goed gemaakt, dat ze soms wel vijf jaar meegaan”, lacht Betty. Voor de inwoonster van Zuidwolde is de klik met Monica belangrijk. „Ik wil mijn klanten graag in vertrouwde handen doorgeven.”

Met uiterlijk bezig

De haarwerkspecialiste was direct overtuigd dat uitbreiding van haar activiteiten goed zouden passen. „Toen Betty net begon, heb ik een keer een stuk in de krant gelezen. Ik vond dat toen al mooi, was er erg in geïnteresseerd en het is me altijd bijgebleven”, vertelt Monica enthousiast. „Vergeleken met het kapperswerk ben je op een andere manier met uiterlijk bezig, je maakt mensen mooier.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen