Boerderijenboek Zuidwolde deel 13 is uit: Fort staat centraal

Boerderij in Fort.
Boerderij in Fort.
Foto: Oudheidkamer Zuidwolde

Zuidwolde – De Oudheidkamer Zuidwolde heeft vorige week het dertiende deel van de reeks ‘De Boerderijen van Zuidwolde’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd in het dorpshuis De Snikke in Fort door Bert Steenbergen overhandigd aan Lammie Klein-Tuin en Henk Steenbergen.

In dit deel behandelen de auteurs Henk van Goor en Jannes Scheper de boerderijen in Fort. Fort is een betrekkelijk jong dorp, ontstaan door het afgraven van het veen op de grens van de marken Veeningen, Bloemberg en Drogt. De eerste turfgravers, vooral afkomstig uit de Kop van Overijssel, vestigden zich hier vanaf ongeveer 1850. Opmerkelijk is dat het hier geen grootschalige ontginningen betrof, waarbij het kapitaal geleverd werd door investeerders van elders, maar het betrof kleinschalige ontginning door lokale grondbezitters uit Veeningen en Bloemberg.

Vijftig boerderijen

In totaal worden in het boek een vijftigtal boerderijen beschreven. Thans is het aantal agrarische bedrijven op de vingers van een hand te tellen. De beschrijving van de boerderijen en hun bewoners wordt afgewisseld met een aantal toegiften. Daarin wordt onder meer verhaald over Jan Westerhuis van de unieke politieke partij ‘De Werkende Stand’, de stichting van de school en een verhaal van oud-inwoner van Fort Henk Werners over het ontstaan van Fort.

Het boek bevat telt ruim 104 pagina’s en de tekst is verfraaid met talrijke foto’s en andere illustraties. Het boek is te verkrijgen bij Cultuurhistorisch Museum De Wemme en via www.oudheidkamerzuidwolde.nl , of e-mail: info@oudheidkamerzuidwolde en kost 15 euro (20 euro inclusief verzendkosten).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen