Gemeente draagt eigendom Huus veur Sport en Cultuur over

Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde, voorlopig ontwerp.
Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde, voorlopig ontwerp.
Foto: Gemeente

Zuidwolde – De bouw van het Huus veur Sport en Cultuur (HSC) in Zuidwolde schiet mooi op. Op dit moment is gemeente De Wolden nog eigenaar van het multifunctionele gebouw. Dat gaat per 20 oktober veranderen.

In 2020 is afgesproken dat de Stichting die het HSC beheert voor ingebruikname van het gebouw eigenaar wordt. Omdat de sporthal na de herfstvakantie al gedeeltelijk wordt gebruikt, staat deze overdracht van eigendom nu op 20 oktober  gepland. Het gaat om een groot bedrag: 17,8 miljoen euro. Het college van De Wolden is hiermee akkoord. Als de gemeenteraad op 28 september ook instemt, is de Stichting HSC eind oktober de trotse eigenaar van het Huus.

Centrale ontmoetingsplek

In het multifunctionele gebouw hebben straks onder andere de oude gymzaal, sporthal, bibliotheek, Speel-o-Theek en ontmoetingscentrum De Boerhoorn hun plek gevonden. Er komt ook een theater waar tot 150 personen voorstelling kunnen bijwonen. Daarnaast biedt het Huus ruimte aan verschillende zalen en kantoren voor vergaderingen, flexwerken en bijeenkomsten. Het HSC wordt daarmee een centrale ontmoetingsplek en het middelpunt voor sportief, cultureel, sociaal en maatschappelijk De Wolden.

Planning verdere werkzaamheden

In december is de bouw helemaal klaar. Dan begint de inrichting en inhuizing. In januari is ook dat klaar en wordt het nieuwe gebouw volledig in gebruik genomen. Daarna kan de sloop van De Boerhoorn beginnen en wordt de buitenruimte om het pand ingericht met parkeerplaatsen, paden en beplanting. In de zomer van 2024, als binnen en buiten alles klaar is, komt er een grote opening.

Prijsvraag nieuwe naam

Het HSC – in de volksmond al vaak “Huus” genoemd – krijgt overigens nog een nieuwe naam. De Stichting heeft een prijsvraag uitgeschreven voor die nieuwe naam en roept inwoners van De Wolden op hierover mee te denken. Meedoen kan tot 1 november op hsc-zuidwolde.nl/naamwedstrijd/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen