Bende van Mina Koes met ‘Beetje Dom’ op reis in de regio

Theatergroep de Bende van Mina Koes.
Theatergroep de Bende van Mina Koes.
Foto: Henk Sieders

Linde Het wagenspel ‘Beetje dom’, gespeeld door het nieuwe theatergezelschap ‘De Bende van Mina Koes’, gaat vanaf 1 september de hele gemeente De Wolden door, plus Dedemsvaart. De try-out vond op 15 juli in Linde plaats en het stuk werd uitvoerig bejubeld.

Het wagenspel is een productie van Theaterschuur Linde, het stuk is geschreven door Jan Veenstra en hij ziet het als een oervorm van straattheater. „In de middelweeuwen zag je het al op markten en pleinen. Toneelspelers en muzikanten op een boeren wagen vermaakten op een aanstekelijke manier het publiek met satirisch getinte komedies. Kort en krachtig. Ons wagenspel duurt circa 40 minuten. En omdat de spelers en muzikanten bijna allemaal voortkomen uit Mina Koes, de grote openluchtproductie van vorig jaar, hebben we de theatergroep  Bende van Mina Koes gedoopt”, vertelt Veenstra.

Het schema

Na een succesvolle eerste publieksvoorstelling tijdens het festival ZomerGoed, gaat het wagenspel Beetje Dom op reis, zoals dat hoort met een wagenspel. Vrijdag 1 september in Zuidwolde om 19.00 uur en 20.30 uur (officiële première) bij de Meule van Wassens, zaterdag 2 september Berghuizen, 14.00 uur bij de kerk en Ruinerwold, 16.15 uur bij Museumboerderij De Karstenhoeve. Dan zondag 3 september in Koekange, 14.00 uur bij Landgoed Welgelegen, Prinsesseweg 8b en Veeningen, 16.00 uur bij het dorpshuis.

Op vrijdag 8 september gaan de voorstellingen verder in Alteveer, 19.30 uur bij dorpshuis De Alke, op zaterdag 9 september in Dedemsvaart, 11.00 uur bij Streekmuseum De Kalkovens, Drogteropslagen, 14.00 bij het dorpshuis en De Wijk/IJhorst, 16.30 uur bij de Reestkerk in IJhorst. De laatste speeldag is zondag 10 september met voorstellingen in Ansen, 11.00 uur bij dorpshuis De Bastogne, Ruinen, 14.00 uur op de Brink en Echten, 16.30 uur naast het Huus met de Belle. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Domtoren

Het wagenspel ‘Beetje Dom’ speelt zich af in het jaar 1268. Op de markt van het dorpje Wolde is het feest. Het dorp bestaat 25 jaar. Maar dan duikt er een kanunnik op, een afgezant van de bisschop van Utrecht, die toen de baas was in Drenthe. De kanunnik wil de Woldenaren laten betalen voor hun zondige leven. Ze moeten aflaten kopen en met de opbrengst moet de bouw van de Dom en de Domtoren in Utrecht worden bekostigd. Wie niet betaalt, wacht het hellevuur.

Script: Jan Veenstra, regie Rob van der Ree, muzikale leiding Reinier Havinga.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen