Waarschuwing: schakel Flash uit

Foto: ltemark Foter CC BY

Het programma Flash op je computer kun je voorlopig beter uitschakelen. Er is een enorm lek aan het licht gekomen. Daarvoor waarschuwen Adobe, dat Flash heeft ontwikkeld, en computerbeveiliger Symantec. Flash wordt vooral gebruikt om spelletjes te spelen en filmpjes te bekijken.

Na een cyberaanval vorige week op een omstreden Italiaans bedrijf, Hacking Team bleek de aanwezigheid van het lek. Hacking Team helpt inlichtingendiensten met internetspionage. Na de aanval werden interne e-mails, codes, klantenlijsten en andere gegevens naar buiten gebracht. Toen onderzoekers de informatie bestudeerden, zagen ze ook het gat in Flash.

Vastlopen

Kwaadwillenden kunnen dankzij dit gat een computer laten vastlopen. Vervolgens kunnen ze de controle helemaal overnemen. Het risico bestaat dat hackers massaal gebruik maken van het lek voordat de makers van Flash het gat weten te dichten, meldt Symantec.
Adobe adviseert om de laatste versie van Adobe Flash te installeren. In deze update is volgens Adobe “een aantal zwakke plekken weggewerkt”. Vertrouw je het niet en schakel je liever voor de zekerheid Flash helemaal uit? Lees dan nog even verder.

dbbent  Foter  CC BY-SA

Hoe zet je Flash uit?

Hieronder lees je hoe je dit doet voor Internet Explorer, Google Chrome en Firefox. Maar: het kan dus wel zo zijn dat je hierdoor geen animaties of bepaalde media meer kunt bekijken.

Firefox

Open een scherm in Firefox en klik helemaal rechts op de horizontale streepjes. Ga naar Add-ons > Plug-ins > Shockwave Flash. In het menu kies je voor ‘Nooit activeren’

Internet Explorer

Open Internet Explorer en ga naar het tandwieltje rechtsboven in de hoek. Ga naar Invoegtoepassingen beheren (in het Engels: ‘Manage add-ons’). Je krijgt dan een lijst te zien. Staat Flash hier niet bij, selecteer dan links onderaan ‘Alle invoegtoepassingen’. Zoek in de lijst naar ‘Shockwave Flash Object’, klik, en vervolgens kun je Flash uitschakelen via de button rechts onderin.

Chrome

Open een internetvenster van Chrome, typ in de adresbalk chrome://plugins/ en klik op enter. In deze lijst staat Adobe Flash Player, je kunt hier simpelweg klikken op ‘Uitschakelen’ en de Flash Player is niet meer actief.

ltemark  Foter  CC BY

Reacties