Kar Ga Door doet Zuidwolde weer bruisen

Dekker Slapen is ook bij Kar Ga Door.
Dekker Slapen is ook bij Kar Ga Door.
Foto: Erik-Jan Feenstra

Zuidwolde Wie op zaterdag 8 juli denkt rustig door Zuidwolde te kunnen lopen of fietsen, heeft het mis. Op die dag staan de oude handkarren, oldtimers en oude ambachten centraal tijdens Kar Ga Door. Niet alleen het centrum staat bol van de nostalgie, ook buiten het dorp ontkomen de mensen niet aan het grote evenement. Er zijn rondritten door en rondom Zuidwolde met tractoren, auto’s, vrachtwagens en rijtuigen met paarden.

Kar Ga Door laat de geschiedenis tot leven komen en dat begint al vroeg, wanneer de eerste oldtimers het dorp binnen pruttelen. Deze krijgen een plekje in het groene hart van Zuidwolde, van waaruit ook de rondritten vertrekken. Alleen de koetsen staan op het weiland tegenover Museum De Wemme, waar het voor de paarden wat rustiger is.

Tussen 10.00 en 16.00 uur is er een markt, inclusief oude ambachten op de Hoofstraat. Daar zijn niet alleen mooie koopjes te verkrijgen, maar ook allerlei heerlijkheden die de tong strelen. Om 11.00 uur vindt de start plaats van de tractorrondrit, het is de laatste jaren traditie dat dan ook de versierde wagens vanuit Veeningen aansluiten. Daar is het namelijk het hele weekend feest.

Nostalgische optocht

Om 12.00 uur vertrekken de koetsen bij De Wemme, een uurtje later gevolgd door de oldtimers. Eén van de hoogtepunten is altijd de nostalgische optocht die om 14.30 uur vanaf het Kerkplein start. Niet alleen worden alle oude handkarren een ronde lang voortgeduwd, ook zijn de meeste deelnemers in nostalgische oude kledij gestoken. Het geeft iedere keer weer een prachtige uitstraling en fotocamera’s staan dan ook altijd op scherp. Altijd mooi is de passage bij het Tonckenshuys en de Zantingehof, waar de ouderen meegenieten van al het moois dat voorbijkomt.

Kar Ga Door kende de eerste aflevering in 1991. De Wemme wilde toen graag de verzameling handkarren showen, de ondernemers deden mee om er een gezellige dag van te maken. Na 2006 was het even over voor Kar Ga Door, maar in 2013 werd de stichting Kar Ga Door opgericht, wat leidde tot een succesvolle herstart.

Meer info: op www.kargadoorzuidwolde.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen