Commentaar: Gft-containerdrama in De Wolden

Zaterdag werden nog gft-containers uitgeserveerd in de buurt van Ruinen.
Zaterdag werden nog gft-containers uitgeserveerd in de buurt van Ruinen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De dorpsfeesten zijn weer begonnen en dat betekent voor deelnemers aan optochten van versierde wagens dat ze naar actuele onderwerpen zoeken. Nou stop maar met zoeken, de gemeente De Wolden heeft hoogstpersoonlijk een handje geholpen, want de soap rond de nieuwe gft-containers heeft er een nieuw hoofdstuk bijgekregen. Een bericht op Facebook en de gemeentelijke website, deed de digitale snelweg ontploffen. Geheel in de geest van die nieuwe groene containers.

Het verhaal is bekend: de gemeente vond het nodig om de gft-bakken te vervangen door gloednieuwe exemplaren. Ze zijn nu zowat allemaal onder de huishoudens verdeeld, maar vanaf dag 1 schreeuwden de bewoners moord en brand. De nieuwe kliko’s, gedistribueerd door DVL Milieuservice BV uit Sint Nicolaasga – Slimmer in afval – bleken namelijk niet bestand tegen de ophaalauto’s met zijladers. Er kwamen direct berichten vanuit de dorpen, compleet met foto’s, dat de groene kliko’s gedeukt en/of gescheurd waren, terwijl in veel gevallen het deksel vervormd raakte en de bak dus niet meer goed dicht kon.

 

Zo gaat het met de nieuwe kliko’s. (Foto: Facebook)

 

Afstellen van de grijpers

In de Meppeler Courant verweerde wethouder Egbert van Dijk zich enige weken geleden tegen de geluiden: het zou te maken kunnen hebben met het afstellen van de grijpers van de vuilnisauto’s. Dat afstellen luistert namelijk heel nauw. Daar kwam ook nog als mogelijkheid bij dat containers die te zwaar zijn beladen, kapot gaan. Volgens de wethouder, die eind van de maand vertrekt om als gedeputeerde voor BBB in Drenthe te gaan werken, hebben de problemen ook te maken met het feit dat de nieuwe kliko’s flexibeler zijn. Er wordt ook gesproken over ‘weekmakers’ die pas na verloop van tijd uit de kliko verdwijnen, waardoor die in de loop der tijd vanzelf steviger wordt. Even googelen, maar niet daarover te vinden.

Gratis inleveren bij de milieustraat

Nou, dat de bakken flexibeler zijn, beamen de inwoners, zeker nadat de gemeente vrijdag een bericht online zette waarin burgers werd opgeroepen niet teveel groente-, fruit- en tuinafval in de nieuwe kliko te deponeren. Wie niet alles kwijt kan, mag het ook gratis bij de milieustraat brengen. In Zuidwolde dus. Niet echt over nagedacht bij de gemeente, want in feite legt die het probleem bij de inwoners neer. Je mag toch verwachten dat een container vanaf het eerste gebruik normaal gevuld kan worden, daar is die voor. Als de container dat niet kan hebben, is het een product van inferieure kwaliteit. Geen consument die daar normaliter genoegen mee neemt. Linea recta retour afzender, net zoals in 2017 in Heerenveen en omstreken gebeurde met een andere container, gemaakt in Duitsland (zie link onder het artikel). Het is een raadsel waarom de gemeente zich in alle bochten wringt om dit drama goed te praten. Dat doet de politiek in Den Haag al veel te vaak en moeten we in de regio niet hebben.

Koude kermis

Het meest wrange is dat de oude containers nog lang niet versleten waren, containers die wel als volle bak geleegd konden worden. De gemeente betaalde vele duizenden euro’s voor nieuw materiaal, maar de inwoners komen nu van een koude kermis thuis. Wethouder Van Dijk kan niet anders dan vóór zijn vertrek naar Assen deze afgang recht te trekken. Dus contact opnemen met de leverancier voor deugdelijke kliko’s en anders een vette claim neerleggen op de juiste plek. En wat de communicatie betreft, levert dit gft-drama grote vraagtekens op.

Peter Nefkens

Linkjes

In Friesland werden al eens 30.000 kliko’s teruggehaald!  https://www.bndestem.nl/overig/30-000-kliko-s-terug-na-fabricagefout~a8277a91/

Lees meer over weekmakers: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/weekmakers

En nog een paar mishandelde kliko’s.(Foto: Facebook)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen