Naoberhoeve in Echten start crowdfundingsactie na betwiste boete

Crowdfunding voor de Naoberhoeve.
Crowdfunding voor de Naoberhoeve.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Echten – De Naoberhoeve in Echten begint dinsdag 6 juni met een crowdfundingsactie. Die is noodzakelijk geworden doordat de bodem van de kas in zicht komt na het volledig betalen van een door de minister opgelegde en betwiste boete, in 2018.

De Naoberhoeve een biologisch-dynamisch bedrijf kreeg de boete omdat het gedurende een bepaalde periode enkele koeien teveel zou hebben gehad op de boerderij. Het waren er 37 in plaats van de toegestane 32. ‘Daarmee zouden we volgens het ministerie teveel fosfaat hebben geproduceerd, maar dat kan helemaal niet. Wij zijn een biologisch-dynamisch kringloopbedrijf’, laat een woordvoerster van de Naoberhoeve weten.

‘Onze koeien krijgen geen geïmporteerd krachtvoer, maar eten alleen gras en voer van ons eigen land. Het fosfaat dat onze koeien uitpoepen, komt dus in z’n geheel van onze eigen grond. Dat fosfaat gaat van ons weiland in het voer, dan in de koe en via de mest weer terug op het land. Een interne kringloop van fosfaat dus. Maar het ministerie had geen oren naar onze goede inhoudelijke argumenten. Al snel werd duidelijk dat de minister alle boerenbedrijven over een kam ging scheren, groot en klein, BD en regulier.’

Tevergeefs aangevochten

De Naoberhoeve heeft deze boete samen met andere BD- bedrijven tevergeefs aangevochten: tot aan het hoger beroep via de Raad van State, middels een persoonlijke brief aan de minister en door publiciteit te zoeken. ‘Met veel tegenzin en pijn in ons hart hebben we inmiddels de boete en de advocaatkosten bijna afbetaald. Het gaat om € 42.000, een enorm bedrag voor een kleinschalig bedrijf als de onze. Zo onrechtvaardig ook, zoveel geld wat gewoon weggegooid is. Met directe gevolgen voor ons bedrijf, zoals achterstallig onderhoud en geen financiële ruimte voor nieuwe initiatieven, zoals een theehuis.’

Er is daarom nu voor een crowdfundingsactie gekozen, mede in het kader van het 25-jarig bestaan van de hoeve. Iedereen die de boerderij een warm hart toedraagt, kan een bijdrage leveren door een bedrag over te maken op IBAN-nummer NL43 RABO 0115280774.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen