Drentse PvdA stelt vragen over sluiting van ’t Echtenest

Altijd wat te beleven bij 't Echtenest.
Altijd wat te beleven bij 't Echtenest.
Foto: Eigen foto

Echten – De fractie van de PvdA in provinciale Staten heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de dreigende sluiting van dalton basisschool ’t Echtenest in Echten. Statenlid Hendrikus Loof vraagt onder meer hoe GS tegen de plannen aankijken.

Twee weken geleden  werd bekend dat de Dienst Uitvoering (DUO) minister Wiersma van Onderwijs, cultuur en wetenschap heeft geadviseerd om de financiering die Stichting Wolderwijs ontvangt voor OBS Het Echtenest in Echten, stop te zetten.
‘De dreigende sluiting van de basisschool in Echten komt voort uit het feit dat de leerlingenaantallen voor het derde jaar op rij onder de opheffingsnorm zitten. Volgens prognoses van gemeente De Wolden zullen de leerlingenaantallen de aankomende jaren echter weer licht stijgen, zeker met de (beperkte) geplande nieuwbouw van woningen in Echten zelf en de geplande bouw van de uitbreidingswijk Nijstad-Oost tussen Echten en Hoogeveen’, schrijft Loof namens de PvdA.

Goede basisvoorzieningen

De PvdA onderschrijft het belang van goede basisvoorzieningen, waaronder kwalitatief goed onderwijs, voor de leefbaarheid, ook in de kleine kernen en vindt het zorgelijk dat bij de toepassing van de opheffingsnorm voornamelijk naar financiële efficiëntie, en veel minder naar de kwalitatieve leefbaarheidsaspecten van scholen in kleine kernen wordt gekeken. Daarom wil de fractie van GS weten hoe aangekeken wordt tegen de sluiting vooral vanuit het licht van basisvoorzieningen in kleine plattelandsgemeenschappen.

‘Hoe kunnen we volgens het College van GS in Drenthe een basisvoorzieningenniveau garanderen en welke middelen staan de provincie daartoe ter beschikking? Is het College van GS bereid om, samen met de gemeente De Wolden en de Stichting Wolderwijs, richting de minister het belang van kwalitatief goed basisonderwijs voor de leefbaarheid in dunbevolkte regio’s te bepleiten, en daarbij de conclusies van het rapport ‘Elke regio telt’! nogmaals te benadrukken? Zo niet: waarom niet?’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen