De Wolden houdt in 2022 ruim vijf miljoen euro over

De Wolden: miljoenen over.
De Wolden: miljoenen over.
Foto:

Zuidwolde – De gemeente De Wolden heeft de financiën over het jaar 2022 met een positief resultaat van maar liefstv5,1 miljoen euro afgerond. Dat is fors meer dan de 1,7 miljoen waar vorig jaar nog van uit werd gegaan.

„Een groot deel van het resultaat komt uit hogere bijdragen vanuit het rijk en lagere uitgaven in het sociaal domein, bijvoorbeeld voor beschermd wonen. Dit zijn voor het belangrijkste deel eenmalige voordelen”, reageert financieel wethouder Egbert van Dijk.  Het college stelt aan de gemeenteraad voor een deel van het positieve resultaat te gebruiken voor een aantal eenmalige uitgaven in de jaren 2024 en verder. Het gaat bijvoorbeeld om vitale vakantieparken, ontheemden, duurzaamheid en het fonds Toekomstgerichte Landbouw. Het restant, € 3,4 miljoen, zal worden toegevoegd aan de algemene reserve.

Niet rijk rekenen

Ondanks het positieve resultaat rekent het college zich de komende jaren niet rijk. „Dat hebben we ook bij de recent opgestelde Kadernota voor 2023 en verder geconstateerd. Er is nog veel onduidelijkheid over toekomstige inkomsten vanuit Den Haag. Vanaf 2026 krijgen we – zoals het nu lijkt – veel minder geld via het gemeentefonds. Ook andere zaken zoals de ontwikkeling van de inflatie en de discussie over stikstof gaan van invloed zijn op onze financiële toekomst. We blijven daarom, ook in de komende jaren, een behoedzaam financieel beleid voeren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen