Trouwen in Drenthe gemiddeld 3,3% duurder dan vorig jaar

En nog maar een keer door de knieën voor jouw geliefde.
En nog maar een keer door de knieën voor jouw geliefde.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Drents gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 436,11 voor. Het tarief ligt hiermee 3,3% hoger dan in 2022. Bijna overal in Drenthe werd trouwen duurder, al zijn er lokaal grote verschillen: zo is er in Assen zelfs een stijging van 8,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl.

In De Wolden is trouwen niet goedkoop: van maandag tot en met donderdag betaal je 567,10 euro. In Meppel, Hoogeveen en Westerveld is dat bijvoorbeeld ‘slechts’ 395 euro. Staphorst gaat met 568 euro gelijk op met De Wolden, maar waar het bedrag in De Wolden op vrijdag en zaterdag ook gewoon  567,10 euro bedraagt, moet je in Staphorst op zaterdag liefst 903 euro aftikken. Hoogeveen is op zaterdag nog duurder: 941 euro.

Vooral in Assen is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag dit jaar een stuk duurder. Gemiddeld betaal je hier 8,6% meer dan in 2022. Een ceremonie in het gemeentehuis kost momenteel € 594,35, vorig jaar legde je hier  € 547,28 voor neer.

In bijna elke Drentse gemeente was een stijging in de kosten, alleen Noordenveld is de uitzondering. Dit is de enige gemeente waar het tarief gelijk is gebleven in 2023.

Emmen goedkoop

Wil je voordelig trouwen in Drenthe, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend? In Emmen vind je de goedkoopste gemeentelijke huwelijksceremonie. In deze gemeente betaal je € 226,15 voor een doordeweekse huwelijksvoltrekking.

De duurste ceremonie van Drenthe vind je overigens in Assen. Trouwen kost je hier op zondagmiddag € 1199,77. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Drenthe loopt hiermee op tot € 973,62.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/kosten-ceremonie-2023

(Foto ter illustratie: Artizzl Media / Peter Nefkens)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen