Truida Schonewille vierde haar 105de verjaardag, geen zorgen over de dag van morgen

Truida Schonewille is 105 jaar, links locoburgemeester Gerrie Hempen.
Truida Schonewille is 105 jaar, links locoburgemeester Gerrie Hempen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Kerkenveld – In haar appartement in woonzorg De Bremhoeve in Kerkenveld vierde Truida Schonewille-Stoter woensdaghaar 105de verjaardag. Dat werd een feestje, waarbij de jarige volop genoot. Haar motto is dan ook dat ze zich nooit zorgen maakt over de dag van morgen.

Namens de gemeente De Wolden kwam locoburgemeester Gerrie Hempen haar felicitaties overbrengen, er waren bloemen en een mooie kaart plus tekst van Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en een tweetal medewerkers van DNO StreekTV kwam opnames maken van deze speciale inwoonster van De Wolden.

Een bewogen leven

Truida Schonewille-Stoter kende een bewogen leven, maar is altijd positief gebleven. Ze werd geboren in een boerderij buiten Kerkenveld, die door haar grootvader in 1900 was uitgebouwd. Voor de oorlog ontmoette ze haar eerste man, Arie Bijl uit Hollandscheveld. Twee jaar en vier maanden precies waren ze getrouwd toen hij in november 1943 overleed. Twee kinderen hadden ze samen en Truida kwam er alleen voor te staan, ze verdiende de kost onder andere door veel te naaien en te breien voor wie maar wat nodig had.

Tot zo’n acht jaar later Klaas Schonewille in haar leven kwam, een man uit Elim die 12 jaar ouder was. Truida zegt het met beide mannen zeer getroffen te hebben. Klaas had zelf al vier kinderen, samen kregen ze er nog twee bij. Dat maakte het totaal op acht, maar dit samengestelde gezin paste perfect bij elkaar. Klaas overleed in 1985, waarna Truida terugkeerde naar Kerkenveld, naar de woning aan de Jan Haarstraat waar ze tot haar verhuizing naar De Berkenhof, nu De Bremhoeve, tot na haar eeuwfeest zelfstandig woonde.

Voor een achtergrondverhaal over de verjaardag van Truida, volg deze link (premium).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen