Samengestelde menwedstrijd biedt mooi paardenspektakel

De waterbak is op zondag altijd een hoogtepunt.
De waterbak is op zondag altijd een hoogtepunt.
Foto: Artizzl media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Het buurtschap Steenbergen bij Zuidwolde staat komend weekend, 20 en 21 mei, in het teken van de mensport. Twee dagen achtereen verschijnen van 9.00 uur tot 17.00 uur honderd combinaties aan de start om deel te nemen aan de  samengestelde menwedstrijd.

Menvereniging Zuidwolde houdt deze wedstrijd jaarlijks op het mooie Steenbergen. Zowel paarden als pony’s zijn als enkel, of meerspan aan het werk te zien. Zaterdag worden de dressuur- en de vaardigheidsproeven verreden. Zondag vindt het meest spectaculaire onderdeel plaats: het weg- en hindernisparcours waarbij vooral de waterhindernis veel publiek trekt.

Onder het zadel

Tijdens het dressuuronderdeel beoordeelt een jury de verrichtingen van menners en paarden als zij hun proeven rijden in de dressuurring. De  dressuurproeven zijn vrijwel gelijk aan die onder het zadel gereden worden. Er worden figuren en overgangen gereden, de paarden moeten verzamelen en uitstrekken. De vaardigheidsproef kun je een beetje vergelijken met de springsport. Het gaat hier om de stuurkunst van de menner. De paarden worden tussen de pionnen doorgestuurd waar balletjes op liggen. Vallen die eraf, dan levert dat strafpunten op.

De waterbak is op zondag altijd een hoogtepunt. (Artizzl Media)

Gemiddelde snelheid

Tijdens het wegtraject op zondag wordt gereden met een gemiddelde snelheid van zo’n 13 kilometer per uur. Na een rustpauze van een half uur start de marathon. Op de route van zeven kilometer door het bos en over de brink komen de menners zes hindernissen tegen. De helft bestaat uit gebouwde, de andere helft uit natuurlijke hindernissen. De waterbak is hiervan elk jaar favoriet bij de toeschouwers. De hindernissen liggen op tien tot honderd meter van elkaar af en zijn voor het publiek goed te zien,  de bezoekers  hoeven niet kilometers achter de combinaties aan te fietsen om ze in de hindernissen te volgen. De paarden zijn over het algemeen heel goed getraind maar alsnog wordt het welbevinden van de paarden  tijdens de wedstrijd goed in de gaten gehouden. Een veearts controleert op meerdere momenten de conditie van de deelnemende paarden. Heeft een paard een te hoge hartslag, dan wordt een extra rustpauze ingelast of vindt uitsluiting plaats.

De omgeving van het buurtschap Steenbergen met zijn monumentale boerderijen en eeuwenoude bomen zorgt voor een bijzondere sfeer tijdens het evenement. Voor de deelnemers en belangstellenden is het goed toeven op Steenbergen. Er is een kleine camping gebouwd voor de deelnemers en voor stalling voor de paarden is gezorgd”. De samengestelde menwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de ruim honderd vrijwilligers, de landeigenaren die hun landerijen beschikbaar stellen en de sponsoren.

Sportfunctionarissen

Het paardensportevenement wordt omlijst met een Bike trial clinic en een klimwand van 8 meter.  Dit betekent een combinatie van drie sport evenementen in een sfeervolle omgeving. Door de samenwerking  van Samengestelde Menwedstrijd  met de sportfunctionarissen van de gemeente de Wolden en met  ondersteuning vanuit het sportakkoord is het mogelijk om ook  andere sport disciplines aan het evenement  te verbinden.

Op zaterdagmiddag 20 mei is tussen 13.00 uur en 17.00 uur een Bike trial clinic en de mogelijkheid om een 8 meter hoge klimwand te bedwingen.  Deelname is voor jong en oud gratis.

Reacties

Cookieinstellingen