De boerderijen van Zuidwolde deel 12: Pieperij en ’t Hol

Drukte bij presentatie boerderijenboek Pieperij.
Drukte bij presentatie boerderijenboek Pieperij.
Foto: Fam. de Snoo

Pieperij – Onlangs werd onder een strakblauwe hemel op boerderij Pieperij 7 het 12e deel van de reeks ‘De boerderijen van Zuidwolde’ gepresenteerd. In dit deel beschrijven Jannes Scheper en Henk Bartelds de boerderijen van de buurtschappen Pieperij en ’t Hol.

De oudste boerderij, thans Pieperij 2, dateert van 1810, maar de plek is al sinds de late middeleeuwen bewoond geweest. Vanuit deze boerderij, bewoond door een familie Pieperij, later via vrouwelijke lijn door de familie Veeningen, is in de 19e eeuw een viertal andere boerderijen gesticht. In de eerste helft van de 20e eeuw werden in het veld van Pieperij meerdere ontginningsboerderijtjes gesticht. Door de slechte economische situatie in de jaren dertig was het voor de eerste generatie boeren hier een zwaar bestaan. Thans wordt er alleen op boerderij Pieperij 7 nog geboerd, op landerijen die eigendom zijn van Stichting ‘Het Drentse Landschap’.

Keuterijtje

De oudste vermelding van een boerderij in ’t Hol dateert van 1691. Het betreft een keuterijtje, dat tot ver in de 19e eeuw ter plekke het enige huis blijft. Ook hier werden in de 20e eeuw ontginningsboerderijtjes gesticht. Thans is er aan de ’t Holweg nog één melkveehouderij, een modern bedrijf, gebouwd in 1999 door bedrijfsverplaatsing vanwege natuurontwikkeling in het Reestdal.

Het eerste exemplaar werd door voorzitter Bert Steenbergen van Oudheidkamer Zuidwolde overhandigd aan Albert en Dinie van den Berg, als nazaten van de familie Pieperij nog steeds woonachtig op de Pieperij.

Het boek kost € 15,00 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar in Cultuurhistorisch Museum De Wemme (Burg. Tonckenstraat 49, Zuidwolde) en te bestellen via www.oudheidkamerzuidwolde.nl.

Eerste boek is voor Dinie van de Berg.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen