Weer ruis op de lijn rond discussie rond rotondes in N375

Geen tunnel onder N375 bij Gijsselterweg.
Geen tunnel onder N375 bij Gijsselterweg.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De aanleg van twee extra rotondes in de N375 bij Gijsselte en Berghuizen blijft de gemoederen bezighouden. Komende donderdag staat dit punt op de agenda van de gemeenteraad, maar er is vooraf alweer ruis op de lijn gekomen.

Leden van de klankbordgroep kruising N375 bij Gijsselte zijn verbaasd dat er ondanks een akkoord over de aanleg van een rotonde, toch individuele klankbordgroepsleden tegenstribbelen. Er zou eerst een tunnel komen, maar door gestegen kosten wordt het nu hoogstwaarschijnlijk een rotonde. „Door de veranderingen in de tijd is een tunnel nu van de baan en zijn we als klankbordgroep wederom bij elkaar geroepen door de gemeente om tot een nieuwe beslissing te komen”, zo laat een woordvoerder van de klankbordgroep Gijsselte per brief weten aan college en raad.

In de vergadering van 20 februari bleek in aanwezigheid van wethouder Mark Turksma dat de meerderheid van de klankbordgroep is voor het plaatsen van een ovale rotonde als een tunnel van de baan is. „Maar wat schetst onze verbazing: er blijken nu leden van de klankbordgroep hun eigen mening bij de raadsleden naar voren te brengen. Het is natuurlijk ieders recht om zijn/haar eigen mening naar voren te brengen, maar in een democratisch land conformeer je je ook aan afspraken die je maakt. Want wat is anders de functie van een klankbordgroep?”

Van voren af aan

Het lijkt er volgens de briefschrijver op dat er weer van voren af aan gediscussieerd wordt over de kruising. „Wat ons niet wenselijk lijkt, het heeft tenslotte al heel wat gemeenschapsgeld gekost om tot een gezamenlijke beslissing te komen. Daarom sturen we nu deze brief, om de feiten even op een rijtje te zetten: De meerderheid van de klankbordgroep heeft ingestemd met een aanpassing van de kruising N375 bij Gijsselte tot een ovale rotonde. En daarom heeft DB Rune zich hier ook achter geschaard en zich uitgesproken voor een rotonde.”

De deelnemers van de klankbordgroep hebben het proces de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt. „De leden weten dus dat er veel verschillende meningen zijn over de toekomst van deze kruising. Alle belanghebbenden van deze kruising, omwonenden, Dorpsbelangen Rune en landbouwers, hebben toen plaatsgenomen in een klankbordgroep, met als doel toch tot een eensluidende oplossing te komen. Dit had wat voeten in de aarde, omdat de meningen erg verdeeld waren. Wat zelfs resulteerde in de aanstelling van Aart Karssen die als voorzitter/mediator de taak had de verschillende partijen eruit te laten komen. Maar het lukte en alle leden gingen akkoord met de oplossing van een tunnel. Ook is toen afgesproken dat iedereen zich dan ook achter deze oplossing schaart. Waarom is er anders een klankbordgroep?”

Niet alle informatie

Bij de ingekomen stukken voor de raadsvergadering van donderdag zit ook een brief van een geanonimiseerde inwoner bij Ruinen, die vaststelt dat de klankbordgroep niet alle informatie op tijd heeft gekregen. „Ik zie bij de raadstukken een quickscan van verkeerskundige impact van de rotonde bij Gijsselte uit mei 2021. Dit was voor mij nieuwe informatie, die ook niet voorhanden was bij de werkgroep Gijsselte. Dat betekent dat belangrijke informatie pas na anderhalf jaar en op de valreep beschikbaar is voor inwoners die graag mee willen doen. Het democratisch proces hapert”, constateert deze briefschrijver.

Dat geldt volgens schrijver ook voor de wijze waarop het college omgaat met participatie en participerende inwoners. „Terwijl de gemeenteraad daar juist zoveel waarde aan hecht. Anders gezegd: de informatieverstrekking aan inwoners hapert tot buiten de wettelijke kaders, terwijl de besluitvorming plotseling in de snelkookpan zit. Daarmee ben ik als inwoner en potentiële inspreker buiten spel gezet.” Schrijver vraagt daarom het punt van de raadsagenda af te halen, zodat tijd ontstaat waarin de gemeente alle informatie kan delen en de inwoners zich zo goed mogelijk kunnen voorbereide.

Het punt van rotondes in de N375 stond al voor de raadsvergadering van maart op de agenda, maar werd toen vooruitgeschoven op initiatief van GroenLinks, CDA en ChristenUnie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen