Petitie voor behoud van Drukkerijmuseum begonnen, ondernemers zeggen geld toe

Drukkerijmuseum.
Drukkerijmuseum.
Foto:

Meppel – Om te proberen te voorkomen dat het Drukkerijmuseum moet sluiten, is vanuit de samenleving in Meppel een petitie begonnen. Die is gisteren online gegaan en is intussen meer dan 500 keer ondertekend.

“Bewoners van Meppel en daarbuiten zouden het vreselijk zonde vinden als het museum de deuren zou moeten sluiten”, staat in de petitie. Met de petitie hopen de initiatiefnemers dat de gemeente Meppel met het Drukkerijmuseum in gesprek gaat en gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om het museum te laten bestaan.

Het Drukkerijmuseum maakte onlangs bekend per 1 juni de deuren te gaan sluiten. Het museum heeft het financieel moeilijk. Het aantal bezoekers is nog niet terug op het niveau van voor corona. Anderzijds zijn de vaste kosten gestegen.

Van de gemeente krijgt het museum jaarlijks een subsidie van 26.000 euro. Het heeft de gemeente gevraagd om dat te verhogen naar 70.000 euro. Wethouder Jeannet Bos ziet dat niet zitten. Zij spreekt overigens van een verzoek van 80.000 tot 100.000 euro. “Dat geld hebben we gewoon niet”, zei ze eerder in een gemeenteraad. Ook 70.000 euro ziet zij niet zitten. Daarop heeft het bestuur van het Drukkerijmuseum besloten per 1 juni de deuren definitief te sluiten.

Inzamelingsactie

Café De Kansel heeft ondertussen een jaarlijkse bijdrage van 1000 euro toegezegd aan het museum. “Wij vinden dit als bedrijf jammer omdat dit toch veel mensen naar Meppel trekt”, schrijft eigenaar Maarten van Oosten. “Wij als drukkerijstad van het Noorden met zo veel historie, moeten er toch alles aan doen om dit te behouden?”

Hij roept ook andere ondernemers geld toe te zeggen voor het museum. Andere ondernemers hebben daarop gereageerd. Zo hebben Micha Montage en Massalt Banden allebei 500 euro toegezegd.

Tjitske Visser, voorzitter van de Meppeler Handelsvereniging, zegt de sluiting ‘vreselijk jammer’ te vinden. “Het hoort bij de historie van Meppel en het museum heeft een aantrekkingskracht. Na afloop gaan mensen een hapje eten in de stad. Die ga je missen.” Dinsdag heeft de MHV een ledenvergadering, Visser verwacht dat het onderwerp wel even ter sprake komt.

Reacties

Cookieinstellingen