Processierupsen volop gesignaleerd

Foto: Steve Slater (used to be Wildlife Encounters) / Foter / CC BY

We melden het al eerder: 2015 is een erg goed jaar voor de processierups. Het is nog even doorbijten met de overlast, volgende maand gaan de rupsen verpoppen en veranderen in een grijze nachtvlinder en in augustus eindigt meestal de overlast door de brandharen.

 

Wat gebeurt er

Wie in contact komt met brandharen van de eikenprocessierups kan binnen een paar uur klachten krijgen, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Maar er kunnen zich meer algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

muffinn  Foter  CC BY

De plakband-truc

Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Een handigheidje daarvoor is plakband op de aangedane huid plakken en er weer aftrekken. De brandharen blijven dan aan het plakband zitten. Afspoelen van de huid kan daarna wat verlichting geven. Maar de brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Heel grondig te wassen (liefst op 60°C) is nog het meest effectief. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij ernstige/blijvende klachten is het verstandig naar de huisarts te gaan.

8023914365_a872aa00c4_c

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg bij bezoek aan een straat, tuin, park of natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak beslist ook kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien en alsnog schade aanrichten.

Lees HIER meer over de eikenprocessierups

Reacties