Startsein Wiede Wold is gegeven, nog geld voor nieuwe initiatieven

Kick off Wiede Wold.
Kick off Wiede Wold.
Foto: Gemeente De Wolden

Zuidwolde – In museum De Wemme in Zuidwolde is deze week het startsein gegeven voor cultuurmanifestatie Wiede Wold, een grootschalig project dat tot eind 2024 plaatsvindt. Inwoners, cultuurmakers en designers kwamen bijeen om het publiek een sneak preview van de diverse activiteiten te geven.

Burgemeester Inge Nieuwenhuizen noemde het de start van de culturele lente in De Wolden. Het ambitieuze programma zet in op de toekomst van het platteland, waarbij inwoners en specifiek jeugd en jongeren actief worden opgeroepen in de diverse activiteiten te participeren. Het waren dan ook de kinderen die het culturele jaar officieel mochten openen.

Ambitieus programma

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd ruim aandacht besteed aan het speciale streekprogramma, dat bestaat uit lokale initiatieven rond het thema. Zo kon men met de cultuurcoaches bamboebouwen aan de toekomst en werd bijvoorbeeld de ‘Blik op de kerk’ wandelroute gepresenteerd. ‘De cultuurprojecten dragen bij om de dialoog over de toekomst van ons platteland aan te wakkeren. Bovendien stimuleert het de verbinding tussen de inwoners van onze gemeente’, aldus cultuurcoach Inge Sterken.

Tweede subsidieronde

De gemeente opent dit voorjaar een tweede subsidieronde waar lokale initiatiefnemers hun plannen kunnen indienen. Naast inwoners, is ook aan nationale designers gevraagd om hun visie op de toekomst van ons platteland vorm te geven. In het voorjaar van 2024 krijgen hun ‘kunst’werken een open podium in De Wolden. Hiermee hoopt de gemeente landelijke aandacht te trekken.

Nationaal podium

Vera Vos, bekend van haar vlogs ‘Passie op het Platteland’, mocht deze middag niet ontbreken en was met haar camper aanwezig evenals diverse jongeren die gaan meebouwen aan een unieke afvalkathedraal. Dit bijzondere en circulaire ‘gebouw’ moet de centrale locatie worden waar in 2024 de voorstelling Atropos van de Peergroup opgevoerd gaat worden. Het gerenommeerde theatergezelschap is nog op zoek naar acteurs en andere vrijwilligers, waar inwoners zich voor kunnen aanmelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen