Definitieve verkiezingsuitslag bekend van Provinciale Statenverkiezing

Foto:

Assen – De definitieve uitslag (juistheid vaststelling tellingen en voorkeursstemmen aan de hand van de kandidatenlijsten) werd donderdag 23 maart bekend gemaakt door Marco Out, voorzitter van het centraal stembureau op het provinciehuis in Assen.

Zetelverdeling

De zetelverdeling voor de Statenperiode 2023 – 2027 ziet er als volgt uit:

BBB is de grootste partij met 17 zetels gevolgd door de PvdA en de VVD beiden met 4 zetels en het CDA mete 3 zetels. GroenLinks, de PVV, ChristenUnie, SP en de Partij voor de Dieren behaalden allen 2 zetels. D66, Forum voor Democratie, Volt, Sterk Lokaal Drenthe en JA21 volgen met 1 zetel. In totaal zijn dit 43 zetels.

Kandidaat-Statenleden

Op basis van de definitieve uitslag zijn nu 43 kandidaat-Statenleden aangewezen. De eerstvolgende stap is dat zij aangeven of zij inderdaad benoemd willen worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan benadert het centraal stembureau de eerste opvolger op de lijst.

Op woensdag 29 maart vanaf 13.30 uur vindt er een speciale Statenvergadering plaats, waarin de installatie plaatsvindt van de nieuwe Statenleden. Dan is het definitief welke 43 Statenleden Drenthe gaan vertegenwoordigen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen