Kabinet werkt aan nieuwe wetgeving om ruimte te geven aan experimenten met drones

Isala test al met medische drones.
Isala test al met medische drones.
Foto:

Meppel – Het kabinet werkt aan nieuw beleid om verschillende toepassingen van drones door professionals eenvoudiger te maken. Daarmee wil het kabinet ook ruimte geven voor testen en experimenten met nieuwe toepassingen, zoals de medicijnbezorging tussen de ziekenhuizen van Isala in Meppel en Zwolle.

Isala wil medische dronevluchten tussen de twee ziekenhuizen realiseren. Daarvoor gaat ze dit jaar ervaring opdoen. Dit jaar start een experiment met een digitale dronecorridor. Met deze ‘digitale snelweg’ voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen zodat er in de nabije toekomst meer ruimte komt voor dronevluchten.

“Het kabinet geeft onbemande luchtvaartuigen de ruimte om vernieuwende technologie en diensten mogelijk te maken”, reageert minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. “De onbemande luchtvaartuigen vormen een innovatieve aanvulling en kunnen ervoor zorgen dat bestaande werkwijzen efficiënter en duurzamer worden uitgevoerd. Denk aan inspecties met drones op moeilijk bereikbare plekken zoals daken en bruggen, toezicht op bedrijventerreinen of bij incidentmanagement in het verkeer, metingen
van zwaveluitstoot en zoek- en reddingsacties. Ook film- en televisiemakers maken vaak gebruik van drones.”

Foto: Isala

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen