Scala krijgt vanaf volgende maand geen subsidie meer

Foto:

Zuidwolde – De gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld en Steenwijkerland gaan kunstencentrum Scala vanaf 1 april geen subsidie meer geven. Ze vinden het om meerdere redenen onverantwoord.

Kunstencentrum Scala heeft in het najaar van 2022 aan de gemeenten laten weten uiterlijk 1 juli 2023 haar lesaanbod te stoppen. Scala kampt met financiële problemen. Eerder deze maand is door de rechtbank surseance van betaling aan het kunstencentrum verleend. Het noodlijdende centrum kan geen garantie geven dat met de gemeentelijke subsidie het lesaanbod door blijft gaan tot 1 juli 2023.

“Wij vinden dit heel spijtig”, reageert het bestuur van Scala. “We voelen ons overvallen door het besluit van de colleges. Liever had Scala’s bestuur vooraf met hen overlegd hoe Scala haar activiteiten kan afronden in het belang van alle betrokkenen. Ons streven is altijd geweest om het lesjaar af te maken, zodat er zoveel mogelijk continuïteit in het lesaanbod blijft. Zowel voor de cursisten als voor docenten en medewerkers.”

Faillissement

De gemeenten vinden het financieel te risicovol om de subsidie te verlengen. Het is namelijk alsnog mogelijk dat Scala voor 1 juli 2023 faillissement aanvraagt. In dat geval verdwijnt de subsidie in de faillissementsboedel Dat betekent dat het geld voor het naschoolse cultuuraanbod voor niets is gegeven.

Het faillissement van Scala ligt gevoelig in het culturele veld en ver daarbuiten. Veel van de gebruikers van die voorziening komen dan tijdelijk in een onzekere situatie. De gemeenten gaan actief op zoek naar een passende oplossing.

In opdracht van de betrokken gemeenten is door Blue Yard een onderzoek opgestart hoe vorm en inhoud gegeven kan worden aan een nieuw cultuuraanbod. De resultaten worden in april of mei verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen