BBB is ook de grootste bij waterschapsverkiezing WDODelta

BBB pakt de winst bij WDODelta.
BBB pakt de winst bij WDODelta.
Foto:

Zuidwolde – De BBB is de grootste partij geworden bij de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Drents Overijsselse Delta. De partij komt met 9 zetels nieuw in het waterschap terecht. Water Natuurlijk was de grootste met vijf zetels en is nu de tweede partij. De partij behoudt haar zetels.

De opkomst is net als bij de Provinciale Statenverkiezingen hoger. Voor de waterschapsverkiezingen van WDODelta heeft van 63,4 procent gestemd. Vier jaar geleden was dat bij 57,5 procent.

VVD, CDA en Gemeentebelangen verliezen allemaal zetels en eindigen op twee zetels. Ook Partij voor de Dieren komt op twee zetels, maar die partij is nieuw in het waterschap. ChristenUnie blijft op twee zetels staan. De SGP had een zetel en blijft op een zetel staan.

Twee partijen verdwijnen

AWP voor water, klimaat en natuur haalde bij de vorige verkiezingen twee zetels, maar verdwijnt nu uit WDODelta. Dat geldt ook voor 50PLUS, dat haar ene zetel kwijtraakt.

De fractievoorzitters van de verschillende waterschapspartijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. De leden van dit dagelijks bestuur worden in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. Van de 29 zetels worden 25 zetels bezet door de op woensdag 15 maart gekozen bestuursleden.De overige vier plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Twee zijn er voor agrarische vertegenwoordigers en twee voor de natuurbeheerders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen