BBB komt met 17 zetels in provincie en boekt grootste winst in De Wolden

Foto:

Zuidwolde – De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezing in Drenthe geworden. Uit het niets komt de partij met 17 zetels de provincie binnen. Een op de drie stemgerechtigden in Drenthe heeft op BBB gestemd. De gemeente De Wolden springt er op meerdere fronten uit.

In iedere gemeente is BBB de grootste partij geworden. In De Wolden heeft 45,4 procent op de BBB gestemd. Dat is het hoogste van de provincie. Provinciaal stemde 33,5 procent op de BBB. Daarmee is het bijna de grootste nieuwkomer ooit in de provincie. Alleen de PvdA kreeg in haar eerste deelname aan de Provinciale Statenverkiezing in Drenthe procentueel meer stemmen. Met mer dan 76 procent was de opkomst in De Wolden het hoogste van heel Drenthe en Groningen.

BBB heeft in Drenthe de grootste overwinning geboekt en krijgt liefst 17 zetels. In de provincie Overijssel heeft de partij 31,3 procent van de stemmen gekregen. In andere provincie ligt dat percentage lager.

Zetelverdeling

Met 17 zetels is BBB de grootste partij van Drenthe geworden. PvdA en VVD volgen allebei met 4 zetels. Beide partijen verliezen 2 zetels. Ook het CDA verliest 2 zetels en komt op 3 zetels terecht. GroenLinks halveert van 4 naar 2 zetels.

SP, PVV en ChristenUnie verliezen allemaal 1 zetel en zijn nu met 2 zetels vertegenwoordigd. Forum voor Democratie houdt 1 zetel over, nadat de partij vier jaar geleden met 6 zetels binnenkwam. De partij zat met nog 2 Statenleden in Drenthe, nadat de rest doorging als JA21. Die partij komt ook op 1 zetel. D66 verliest ook een zetel en houdt er 1 over.

Partij voor de Dieren is een van de weinige winnaars van deze verkiezing. De partij wint aan stemmen in alle gemeenten en verdubbelt in zetels. De partij krijgt er een zetel bij en komt op 2 terecht. Een andere winnaar is Volt. Die partij komt nieuw in de provincie terecht, met 1 zetel. Sterk Lokaal behoudt haar ene zetel.

De Wolden

Achter BBB is de VVD de tweede partij geworden qua stemmen in De Wolden. VVD heeft 8,5 procent van de stemmen gekregen. Dat is bijna 11 procent minder van in 2019. De PvdA krijgt 6,3 procent van de stemmen en verliest 4,0 procent.

Bijna alle partijen verliezen in De Wolden. Partij voor de Dieren is een uitzondering met 0,4 procent winst. Volt en JA21 deden voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en kregen in De Wolden allebei ongeveer 2 procent van de stemmen.

Hogere opkomst

De opkomst voor de Provinciale Staten in Drenthe is hoger dan vier jaar geleden. De opkomst is 65,2 procent. In 2019 was dit 58,8 procent.

In De Wolden is de opkomst 76,9 procent gestemd. Dat is het hoogste van Drenthe Vier jaar geleden was de opkomst in De Wolden 64,1 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen