50PLUS: Ouderen wordt het stemmen ook in Drenthe onnodig moeilijk gemaakt

Verkiezingen 2023.
Verkiezingen 2023.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – In zes van de twaalf gemeenten in Drenthe kunnen kiezers die in een woon- of zorglocatie wonen/verblijven, na de Coronapandemie niet meer stemmen op hun locatie. Dat is notabene in de helft van alle gemeenten in Drenthe. Uit een onderzoek dat 50PLUS heeft ingesteld blijkt dat in de gemeenten Assen, Hoogeveen, Meppel, De Wolden, Westerveld en Noordenveld niet in één woon- of zorgcentrum gestemd kan worden. ‘Te gek voor woorden’, vindt 50PLUS.

Vier andere gemeenten hebben op sommige woon- of zorglocaties in ieder geval nog een of meer stembureau ingesteld. Dat zijn Aa en Hunze (3); Tynaarlo (3); Borger-Odoorn (2) en Midden-Drenthe (1). In deze gemeenten kunnen bewoners en ouderen in ieder geval hun stem nog wel zonder al te veel moeite uitbrengen. Maar ook hier geldt: niet overal in elk buitendorp (neem Westerbork als voorbeeld).

Natuurlijk kunnen ouderen een machtiging afgeven. Maar veel oudere mensen doen dat niet omdat het voor hen te ingewikkeld is of omdat kinderen vaak elders of zelfs buiten de provincie wonen. En om zo maar even aan een vreemde je machtiging af te geven ligt ook niet 1,2,3 voor de hand. Velen denken al gauw “laat maar zitten”. Maar dat is eigenlijk jammer. “Elke stem telt” is immers de oproep van de overheid.

Complimenten

50PLUS Drenthe vindt dit onaanvaardbaar. Ouderen en personen die zorg behoeven en die al dan niet tijdelijk in een verpleegtehuis verblijven, moeten net al altijd het geval is geweest, in en op hun eigen verblijfslocatie kunnen stemmen. De partij hoopt dat deze gemeenten toch nog iets regelen met b.v. mobiele stembureaus.

50PLUS wil juist complimenten uitbrengen voor de gemeenten Emmen en Coevorden. In Emmen zijn 11 locaties aangewezen waar ouderen wel kunnen stemmen. En in Coevorden gaan nota bene twee mobiele stembureaus in totaal 8 woon- en zorglocaties bij langs. Zo kan het dus ook en neem je elke inwoner, jong; oud of (tijdelijk) hulpbehoevend, serieus en gaat daar de leus wel degelijk op: “elke stem telt”.

(Foto: Artizzl Media)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen