Vier eenakters te zien tijdens finale Drentstalig ‘Kört en Goed’ in de Tamboer

Beeld uit 2019.
Beeld uit 2019.
Foto: Anneke Bloema

Hoogeveen – Streektaalorganisatie Huus van de Taol organiseert voor de vierde keer het Drentstalige eenakterfestival Kört&Goed. Vier toneelgroepen strijden in theater De Tamboer in Hoogeveen om de hoogste eer. Daaronder ook UDI uit Ruinerwold.

De laatste editie van het eenakterfestival was in 2019, toen won toneelvereniging Crescendo uit Gieterveen. Op zaterdagavond 1 april staan de vijf eenakters op het podium van de Passagezaal van theater De Tamboer in Hoogeveen. Het publiek krijgt toneelstukken te zien die tussen de 15 en 30 minuten lang zijn.

De groepen die zaterdag 1 april in de finale staan, zijn UDI uit Ruinerwold, Plat op pad uit Nieuw Moscou, Amicitia uit Gasteren en Wichter van Vreeis uit Vries Een deskundige jury ziet de toneelstukken voor het eerst en bepaalt aan het einde van de avond welke club de winnaar is van Kört&Goed 2023. In de pauzes treden de vrouwen van zanggroep Dwarzz uit Emmen op. Kaarten kosten € 15,00 en kunnen besteld worden in de webshop van huusvandetaol.nl en op de avond zelf aan de zaal gekocht worden. Aanvang: 20.00 uur.

Voorrondes geschrapt

De voorrondes zijn dit jaar geschrapt vanwege ziekte en problemen met het vinden van de juiste regisseur bij drie groepen. Verder waren de aanmeldingen minder in vergelijking met voorgaande edities. Corona heeft volgens de organisatie duidelijk invloed gehad op de vitaliteit van bepaalde verenigingen. De voorrondes zouden plaatsvinden in Ruinerwold en Zeijen.

Drents stimuleren

Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents stimuleert met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die de niet-gebruikers waarderen. Op het gebied van het toneel neemt het Drents een prominente plaats in. Veel verenigingen in onze provincie spelen stukken in het Drents. Mensen als Herman van der Aa, Jan Veenstra, Ben ten Velde, Marga Kool, Erik Harteveld en Harm Dijkstra leveren hieraan een grote bijdrage. Het Huus van de Taol geeft het spelen van Drentstalig toneel graag een extra setje in de rug.

Foto: Beeld van de finale van 2019. Foto: Anneke Bloema

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen