SDE++ subsidie voor Boerderij ten Kate brengt groen gas in Veeningen dichterbij

Henkjan ten Kate (r) schudt de hand van voorzitter van ReestdalEnergie.
Henkjan ten Kate (r) schudt de hand van voorzitter van ReestdalEnergie.
Foto:

Veeningen – De realisatie van een mono-mestvergister op het terrein van veehouder Henkjan ten Kate in Veeningen is weer een stap dichterbij gekomen met de toekenning van de SDE++ subsidie. Een haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door Bronnen VanOns, heeft uitgewezen dat het op een middelgroot veebedrijf interessant is om de uitstoot te reduceren in combinatie met het produceren van een hoeveelheid groen gas die voldoende is voor 75 tot 100 huishoudens.

Er werken zes partners samen in het project; Boerderij ten Kate, energiecoöperatie ReestdalEnergie, Bronnen VanOns, gemeente De Wolden, provincie Drenthe en N-TRA (onderdeel van netwerkbedrijf RENDO). Boerderij ten Kate en ReestdalEnergie worden de eigenaren van de vergister. Hiervoor is een aparte BV opgericht. Voor het ontwerp en de realisatie worden ze ondersteund door meerdere deskundigen en toekomstige leveranciers.

Vervanging van aardgas

Het project past in de ontwikkelingen rond de stal van toekomst en kan als voorbeeld dienen voor de rest van het land om zo twee vliegen in één klap te slaan: de uitstoot van stikstof fors omlaag brengen én groen gas produceren ter vervanging van aardgas. Er wordt een kleinschalige vergister ontwikkeld die alleen lokale mest zal gaan gebruiken. Deze zogenaamde propstroom vergister kenmerkt zich door een hoge efficiëntie zonder overlast voor de omgeving. Hierdoor is er niet alleen een lagere methaan, CO2 en stikstofuitstoot, maar zal ook 120.000 m3 groen gas in het lagedruk gasnet van RENDO ingevoerd worden. Leden van ReestdalEnergie kunnen dan gebruik maken van het lokaal geproduceerd groen gas. In de woning zijn daarvoor géén aanpassingen noodzakelijk. ReestdalEnergie is op dit moment de voorwaarden voor levering aan het opstellen.

Ten Kate reduceert de stikstofuitstoot op zijn bedrijf met ruim vijftig procent én levert groen gas aan de samenleving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen