Onderzoek naar mogelijkheden van overdekte ijsbaan in Drenthe

In Rotterdam staat al jaren zo'n schaatshal.
In Rotterdam staat al jaren zo'n schaatshal.
Foto: Eigen foto

Assen – Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor een overdekte ijsbaan in Drenthe. Een meerderheid van de Provinciale Staten heeft daarvoor gestemd. In dat onderzoek wordt mogelijk ook gekeken naar een geschikte locatie voor de ijsbaan.

De KNSB Drenthe kwam eind vorig jaar samen met een ondernemer uit Rotterdam met een plan om een overdekte ijsbaan in de provincie te realiseren. Het gaat om een volwaardige 400 meter-schaatsbaan, met ook een ruimte voor shorttrack, curling en ijshockey. Het gaat echter niet om een half als Thialf. De schaatsbaan is bedoeld voor de breedtesport, wedstrijden zullen er niet verreden worden.

De initiatiefnemer omschrijft als een grote hal over de ijsbaan, die makkelijk op- en af te breken is. Het is echter de bedoeling dat de baan permanent in Drenthe komt te staan. In de wintermaanden kan daar dan geschaatst worden. De VVD is enthousiast over het plan, waarin het ook de bedoeling is dat de eerste tien jaar iedere schoolklas minstens een keer gratis mag komen schaatsen. “En elk kind krijgt een gratis terugkomkaartje”, zegt Statenlid Kees Vianen namens de VVD. “De ijsbaan is tien keer goedkoper dan een normale ijsbaan.”

Daarom roept de partij, samen met Sterk Lokaal Drenthe, CDA, SP, JA21 en PVV, de provincie op om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn hiervoor. “We willen een duiding van de provincie hoe reeĆ«l dit concept is voor Drenthe.”

Vier miljoen

De aanleg van de ijsbaan kost volgens de initiatiefnemer zo’n 6 miljoen euro. Daar wil hij zelf 2 miljoen van betalen. De rest vraagt hij van de provincie. En dat is een stuk minder dan de bedragen die eerder werden genoemd tijdens de discussies over de ijsbaan in Hoogeveen. Dat ging over tientallen miljoenen en eindigde in een grote soap. Die ijsbaan is er niet gekomen. De gemeenten worden in dit nieuwe plan buiten schot gehouden qua kosten.

De baan moet energieneutraal worden, door middel van zonnepanelen. Daarnaast verbruikt deze hal een kwart van de energie vergeleken met een gewone ijsbaan. Dat komt omdat er minder lucht is om te koelen. Zo is er geen middenterrein en is er ook geen tribune. In Rotterdam staat de muren van de hal pal aan het ijs. In Drenthe zou het moeten gaan om een versie 2.0, waarbij er wellicht iets meer ruimte is naast de baan, om daar te kunnen staan.

Rotterdam

In Rotterdam staat inmiddels tien jaar zo’n schaatsbaan. Statenleden gaan binnenkort daar naartoe om een kijkje te nemen. Drenthe heeft sinds 2016 geen ijsbaan meer. Toen ging de schaatsbaan bij de Bonte Wever in Assen dicht. De KNSB en de Rotterdamse ondernemer hopen dat er in het seizoen van 2024-2025 geschaatst kan worden. Een locatie is nog niet bekend.

Behalve VVD, Sterk Lokaal Drenthe, CDA, SP, JA21 en PVV, zijn ook Forum voor Democratie, D66 en Partij voor de Dieren voor het onderzoek. Het onderzoek moet nog dit jaar klaar zijn.

Foto: Schaatsbaan Rotterdam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen