Huismus is meest geteld in De Wolden tijdens vogeltelling

Huismus.
Huismus.
Foto:

Zuidwolde – De huismus is tijdens de Nationale Vogeltelling van afgelopen weekend het vaakst gezien in de gemeente De Wolden. De 275 inwoners van de gemeente die meededen aan de telling hebben 1671 huismussen geteld.

Ook landelijk is de huismus het vaakst gespot. Bijna 140.000 mensen deden mee aan de Nationale Vogeltelling, die gehouden wordt door de dVogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Menselijke omgeving

Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Talrijkst in dorpen en in oudere buitenwijken, met rommelige tuinen. Als er veel hoge bomen staan, verdwijnt de huismus.

Na de huismus volgt in De Wolden de koolmees met 929 tellingen. Ook de pimpelmees is vaak gezien in De Wolden. De top vijf wordt voltooid met de vink en de merel.

Foto: Pixabay

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen