Laatste raadsvergadering voor CDA-raadslid Koop Drost

Koop Drost in zijn laatste raadsvergadering.
Koop Drost in zijn laatste raadsvergadering.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Koop Drost uit Zuidwolde beleefde gisteravond zijn laatste raadsvergadering voor het CDA. Hij stopt ermee omdat zijn bedrijf Drenergie in twee jaartijd zo fors is gegroeid – van één naar twintig medewerkers – dat de tijd hem ontbreekt om op een goede wijze de inwoners van de gemeente De Wolden te vertegenwoordigen.

‘Ik verheugde me erg op onze samenwerking, wat zo goed is aan u, is dat u midden in de samenleving staat’, zei burgemeester Inge Nieuwenhuizen aan het eind van de raadsvergadering. ‘Dat u stopt, laat ook zien hoe zwaar de belasting is voor raadsleden, ik heb er alle begrip voor.’ Koop Drost mocht een mooie bos bloemen in ontvangst nemen na een vergadering waarin hij meermaals werd aangesproken, maar zelf niet aan het woord kwam. Zijn afkeer voor het gebruik van Engelse woorden is inmiddels alom bekend. Zo gebruikte Henk van IJzendoorn (GroenLinks) gisteravond een woord als stakeholders, waarbij hij zich bij voorbaat excuseerde bij Drost. Net als Corné den Hollander (CU) met zijn ‘roadmap’. ‘Ik heb er behoefte aan dat mensen zich duidelijk in de Nederlandse taal uitdrukken’, stelde Drost.

Energiecrisis een zegen

Waar de energiecrisis voor veel inwoners van het land een ramp is, geldt voor Koop Drost juist het tegenovergestelde. ‘De crisis is voor mij een zegen, maar dat heeft me wel genekt in het werk voor de gemeenteraad.’ Drost dacht in een brief aan de burgemeester per 31 januari ontslag te kunnen nemen, maar Inge Nieuwenhuizen maakte duidelijk dat Drost pas ex-raadslid is, op het moment dat zijn opvolger is benoemd. Het CDA heeft daar in ieder geval Iris Bouwers uit Zuidwolde voor klaar staan.

Koop Drost, die in zijn vrije tijd onder meer tonprater is, zegt zoveel tijd en energie aan het bedrijf te steken, dat hij aan zijn raadswerk nauwelijks meer toe komt. „Hierdoor doe ik de inwoners van de gemeente De Wolden tekort.” Daarnaast speelt in zijn ogen ook het gevaar van belangenverstrengeling. „De hele begroting van De Wolden staat vol met duurzaamheid en energiecrisis en daar voel ik me redelijk ongemakkelijk bij omdat ik in die sector werk. Als ik wat vind over zonnepanelen, dan kunnen mensen daar iets bij denken. Dat ik misschien uit eigen belang praat omdat ik dit bedrijf heb.”

Drost geeft aan daar zuiver in te willen blijven. „Ik wil mijn bedrijf daar niet mee schaden, mede gelet op de ontwikkelingen voor het komend jaar. Ik ben daarom ook een raadsvergadering niet geweest en heb me tweemaal van stemming onthouden.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen