Drentse Vrouw in de Media Award gaat naar Vera Vos uit de Wijk

Vera Vos vorige week in Zuidwolde bij de uitreiking van het Raspaard 2022.
Vera Vos vorige week in Zuidwolde bij de uitreiking van het Raspaard 2022.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De Wijk – De Drentse Vrouw in de Media Award is gegaan naar de 23-jarige Vera Vos uit de Wijk. De grondlegger van het project Passie op het Platteland, waar ze vorig jaar samen met Manon Hessels uit Oosteinde en andere jongeren mee excelleerde, kreeg de voorkeur van de jury boven hoofdconservator Annemiek Rens van het Drents Museum in Assen en Roelie Lubbers-Hilbrands uit Noord-Sleen, maatschappelijk organisator en leider bij organisaties op het gebied van sport.

De drie dames hadden de meeste publieksstemmen mogen ontvangen, maar de jury onder voorzitterschap van Bianca Kroon koos unaniem voor Vera Vos. Ze geeft volgens Kroon de jongeren een stem en podium, met respect voor tradities en waarden, waardoor oud en jong de verbinding met elkaar weer weten te vinden. De jonge inwoonster van de Wijk verslaat niet de minste namen. Directeur Renate Snoeiijng van het Huus van de Taol, Tweede Kamerlid Agnes Mulder, directeur Sonja van der Meer van stichting Het Drentse Landschap, kunstenaar Fleur Stebis, Drents gedeputeerde Nelleke Vedelaar, de Meppelse Judith le Fèvre en ASTRON-directeur  Jessica Dempsey.

Jongeren verbinden

Vorig jaar wonnen Vera en Manon al het Raspaard 2021 van de gemeente De Wolden. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen sprak toen gelijke woorden als de jury nu: ‘Wat opvalt aan Passie op het Platteland is dat Vera en Manon jongeren verbindt. Zij laten zien hoe leuk het wonen, werken en leven op het platteland is.’ Vorige week maandagavond sprak Vera Vos nog bij de uitreiking van het Raspaard 2022 (aan Mina Koes). Ze zat als oud-winnaar met Manon Hessels en het college van B en W in de jury en keek terug wat het Raspaard met hen had gedaan. ‘Voor ons was het ook de waardering van het project Passie op het Platteland. Het ging heel erg over ons, maar eigenlijk was die prijs voor de hele jonge generatie. Als zij niet mee hadden willen werken, was er geen Passie op het Platteland geweest’, benadrukte Vos toen. ‘In feite hebben we met al die jongeren een hele team samengesteld, de prijs was voor ons allemaal’, vond Manon. En zo is deze Award ook een beetje voor Manon en al die jongeren.

Overigens zijnde dames alweer bezig met een nieuwe serie filmpjes in het kader van Passie op het Platteland, maarwel meteen iets andere insteek.

Reacties

Cookieinstellingen