Plan om oude ziekenhuis Meppel te slopen voor nieuwe functies rondom zorg

Het oude Isala Meppel.
Het oude Isala Meppel.
Foto: Eigen foto

Meppel – Een kwaliteitsimpuls die bijdraagt aan een versterking van het zorgaanbod, de stimulering van innovatie en creativiteit en een meer toekomstbestendige bedrijvigheid en arbeidsmarkt. Zo luidt de ambitie voor de herontwikkeling van het voormalige ziekenhuis van Isala.

Isala nam vorig jaar het nieuwe ziekenhuis in Meppel in gebruik. Het vorige ziekenhuis, dat er tegenover staat, is verouderd. Momenteel worden er vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Maar grote delen staan nu leeg.

Sloop

De gemeente heeft daarom samen met Isala afspraken gemaakt over de herontwikkeling van het voormalig ziekenhuisterrein. Het plan is om bijna alle gebouwen te slopen, met uitzondering van een farmaceutische groothandel en De Schiphorst en de Reesthoeve. Dat zijn een woonzorgvoorziening met dagopvang voor dementerende ouderen en een woon- en dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze gebouwen zijn relatief nieuw gebouwd.

Met de sloop van de overige gebouwen ontstaat er een gebied van ongeveer 5 hectare dat herontwikkeld kan worden voor nieuwe functies. “Dat gedachtengoed richt zich op zorg gerelateerd ondernemen en wonen, maar houdt ook rekening met de bijzondere ligging, vlak bij het Reestdal”, vertelt wethouder Klaas de Vries.

Zorgfuncties

Gedacht wordt aan een mix van functies zoals zorggerelateerde bedrijvigheid, zorgwoningen, zorghotel en zorginstellingen. Hierbij kan worden gedacht aan farmaceuten, onderzoeksfuncties, laboratoria, zorgonderwijs, bloedbanken, brandwondencentrum, apneucentrum en slaapklinieken, voedselproducten die leveren aan de zorg, een tandheelkundig centrum en nog veel meer.

Onderdeel van de functies is het toevoegen van zorggerelateerd wonen. Het aantal toe te voegen zorgwoningen is beperkt tot maximaal 98. Het gaat daarbij om woningen die gekoppeld zijn aan een zorgfunctie voor bewoners met een geïndiceerde zorgbehoefte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen