Elise Steenbergen uit Koekange wint schrijfwedstrijd, lees hier haar verhaal

Van links naar rechts Zoey Huizing, Elise Steenbergen, Florien Koetsier en Gabriëlle Mazereeuw.
Van links naar rechts Zoey Huizing, Elise Steenbergen, Florien Koetsier en Gabriëlle Mazereeuw.
Foto: Paul Mentink

Koekange – Tijdens een bijeenkomst op de Prins Johan Frisoschool vorige week de prijsuitreiking plaats van een bijzondere schrijfwedstrijd. Deze was uitgeschreven voor de groepen 7 en 8 van de lagere scholen OBS de Rozebottel en Prins Johan Frisoschool in Koekange. De leerlingen moesten een kort verhaal schrijven met een onderwerp uit de natuur. Vanwege de beperkte ruimte in het dorpsblad de Koegang, mocht het verhaaltje niet langer zijn dan 330 woorden. De verhaaltjes van de drie winnaars zouden namelijk in dit dorpsblad gepubliceerd worden.

Uit handen van de voorzitter van de jury kregen de winnaars hun prijs aangeboden. Voor de winnaar van de eerste prijs was er een speciale trofee. Tevens werd een foto gemaakt van alle winnaars voor het voorblad van de Koegang.

De winnaar was Elise Steenbergen van obs De Rozebottel, met het verhaal ‘De boom voor ’t huis. Tweede werd Gabriëlle Mazereeuw van de Prins Johan Frisoschool met ‘Uil doet een verbetering’ en derde Florien Koetsier, Prins Johan Frisoschool, met ‘De grote missie’. Een eervolle vermelding ging naar : Zoey Huizing, obs de Rozebottel, met ‘Het roodborstje’.

De Koegang

Sinds 2005 verschijnt om de twee weken in Koekange het dorpsblad De Koegang.  Dorpsbewoners kunnen hierin hun plaatselijke activiteiten en evenementen aankondigen dan wel verslag van doen. Het blad wordt samengesteld en uitgegeven door drukkerij Kleen uit Meppel.

Vanaf de eerste editie van de Koegang schrijft Paul Mentink op de derde pagina zijn column ‘Stukje Natuur’. Hierin komt elke keer één onderwerp uit de natuur aan bod, variërend van paardenbloem tot koolmees of van huisspin tot stekelbaars. Belangrijkste criterium voor zijn onderwerp, het moet in ons land voorkomen. Inmiddels bedraagt het aantal columns bijna 400.

Eigen stukje natuur

Na de zomervakantie kreeg Paul het idee kreeg om voor de beide basisscholen in het dorp een schrijfwedstrijd te organiseren. In plaats van zijn column zou dan een verhaaltje geplaatst kunnen worden. Na overleg met de leerkrachten van groep 7/8 bleek dat beide scholen bereid waren om mee te doen. Het past namelijk goed in het lesprogramma.

Omstreeks de herfstvakantie namen de leerlingen van de Rozebottel en de Frisoschool de pen ter hand voor hun eigen ‘Stukje Natuur’. Er was een aantal voorwaarden: het onderwerp moest over de natuur gaan, niet over een huisdier en het maximale aantal woorden bedroeg 330. Anders zou het niet op een pagina van de Koegang passen. Nadat de leerlingen hun ruwe versie klaar hadden, gaf Paul op beide scholen nog enige tips en trucs.

De jury bestond uit Alie Kleen, namens de uitgever, Axel Wiewel, journalist en schrijver en Paul Mentink, voorzitter en schrijver van Stukje Natuur. De Rozebottel leverde 17 verhaaltjes aan, de Frisoschool 14 verhaaltjes. Van beide scholen werd door de jury de twee beste verhaaltjes uitgekozen. Uit deze vier kwamen de uiteindelijke winnaars.

De jury was blij verrast met de grote verscheidenheid aan onderwerpen. Zij richtten zich niet zozeer op de grammatica, maar vooral of het een leuk en verrassend verhaal was. Het viel de jury op dat veel leerlingen begaan waren met de natuur, een boom omzagen kan niet zomaar.

Op de foto de winnaars van de schrijfwedstrijd, van links naar rechts Zoey Huizing, Elise Steenbergen, Florien Koetsier en Gabriëlle Mazereeuw.

 

Verhaal van de winnaar Elise Steenbergen

 

De boom voor ´t huis

Nu denk je waarschijnlijk van ´het is maar een normale simpele boom` maar dat is het echt niet hoor.

Deze boom voor het huis aan Eggeweg is al 40 jaar oud!  Bijna een halve eeuw!

Het is nog een best wel bijzondere boom want: in een van de takken zit een mooie soort van hartjes vorm, in ´t voorjaar worden de takken een beetje oranje/groen en mooie takken, zo hangen daar ook nog hele mooie bladeren aan. Zo is er een hele boel te herkennen in de boom. Als je onder de boom gaat staan dan heb je een super mooie inkijk naar boven. Zo gaan we door naar de bladeren, de bladeren hebben een mooie puntige vorm en een ovale vorm. Zoals ik al zei de bladeren worden in ´t voorjaar een beetje oranje/groen. In de herfst vallen de bladeren er vaak af maar dan worden ze groen/geel en in de winter gewoon groen. Daarom vind ik dat deze boom best wel bijzonder is. Laatst zaten er laat in de avond ook nog 2 uilen in de boom. Dat vond ik best wel bijzonder/mooi om te zien. Jammer genoeg was ik te laat met een paar foto’s maken, in dat geval heb ik nog wel een paar foto’s van een eekhoorntje gemaakt ook leuk. Zo zie je maar weer in elke boom kan je wat vinden, bij ons in de boom dan een hartje in de stam, in een andere boom misschien wel een gaatje waar een konijntje ofzo inzit. In elke boom zit wel wat bijzonders dus mijn boodschap is: ´´kap nooit zomaar bomen om zonder te kijken of er wat moois inzit.´´

Zo hoop ik dat er wat minder bomen worden omgekapt.

Elise Steenbergen, OBS de Rozebottel

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen