De Wolden gaat bijna 750 woningen bouwen voor 2030

Minister Hugo de Jonge was in Drenthe om een woondeal te ondertekenen.
Minister Hugo de Jonge was in Drenthe om een woondeal te ondertekenen.
Foto:

Zuidwolde – In gemeente De Wolden gaan minimaal 747 woningen gebouwd worden voor 2030. Daarvoor heeft minister Hugo de Jonge een woondeal ondertekent met de provincie Drenthe. In heel Drenthe worden in totaal minimaal 13.000 woningen gebouwd. Het gaat om betaalbare woningen voor onder andere spoedzoekers, starters en mensen die zorg aan huis nodig hebben.

“Drenthe is bereid nog meer te doen en de ambitie van de gemeenten is hoger dan de 13.000 woningen die in woondeal staan”, reageert provinciebestuurder Hans Kuipers. Om het landelijke woningtekort aan te pakken moeten er tot en met 2030 ruim 900.000 woningen gebouwd worden. Van die 900.000 nieuwe woningen moeten twee op de drie huizen in de categorie betaalbaar vallen. Dit hebben het Rijk en de provincies eerder dit jaar vastgelegd in de provinciale woningbouwafspraken.

Niet gemakkelijk

“We staan voor een enorme opgave om de komende jaren in totaal 900.000 woningen te bouwen”, zegt minister De Jonge. “Kijkend naar de veranderingen in de wereld om ons heen zal dat niet gemakkelijk worden. Dit vraagt een gezamenlijke inzet – schouder aan schouder – van overheden, corporaties en marktpartijen.” Alle negen woningcorporaties in Drenthe steunen de plannen van de gemeenten.

Voor de komende periode worden de locaties en de doelgroepen waarvoor wordt gebouwd verder uitgewerkt. De provincie ondersteunt gemeenten hierbij door bijvoorbeeld het doorrekenen van prijzen van woonplannen of door het tekort aan ambtenaren te helpen opvangen.

Foto: Guido Hansman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen