Arriva wil vanaf 2025 treinen laten rijden van Zwolle naar Groningen en Leeuwarden

Foto:

Meppel – Arriva wil vanaf 2025 treinen laten rijden op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Daarvoor heeft het een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt.

“Met dit aanbod geven we een enorme boost aan het openbaar vervoer in Noord-Nederland”, zegt Anne Hettinga, CEO Arriva. De vervoerder wil een extra sneltreinen tussen Groningen en Zwolle inzetten en extra spitstreinen tussen Leeuwarden en Heerenveen.

Momenteel rijdt NS op het traject. Dat doet de NS tot in ieder geval 2025. Dan loopt de dienstregeling op het hoofdrailnet af en mogen ook andere vervoerders passagiersdiensten aanbieden.

Twee stoptreinen

Arriva wil twee stoptreinen per uur rijden tussen Leeuwarden en Zwolle, die stoppen op alle tussengelegen stations. Dit resulteert volgens Arriva in een tijdswinst van twee minuten.

Tussen Heerenveen en Leeuwarden wil Arriva vier extra spitstreinen in de ochtend en vier extra spitstreinen in de middag rijden die stoppen op alle tussengelegen stations en aansluiting bieden op de sneltrein naar Groningen.

‘Meer reizigers’

“Met meer sneltreinen, comfortabele en snellere treinen en betere aansluitingen op andere regionale treinen, bussen én intercity’s richting de Randstad zijn wij ervan overtuigd veel meer reizigers te trekken in het Noorden”, reageert Hettinga. “In samenwerking met provincies heeft Arriva deze succesformule eerder toegepast op lijnen in het noorden, oosten en westen van het land, die eerder door NS werden gekwalificeerd als onrendabel.”

Ze wijst op het traject tussen Groningen en Bad Nieuwschans. Waar 25 jaar geleden veel van deze lijnen op de nominatie stonden om gesloten te worden, wisten marktpartijen zoals Arriva samen met provincies hier reizigersgroei te realiseren. Zo realiseerde Arriva tussen Groningen en Bad Nieuwschans in een jaar tijd 40 procent reizigersgroei. De opening van station Veendam in 2011 heeft ervoor gezorgd dat er 25 procent meer reizigers met het openbaar vervoer naar Groningen reizen. De ingediende plannen van Arriva voor de treinen tussen Groningen, Zwolle en Leeuwarden moeten hetzelfde positieve effect realiseren.

Foto: Wikimedia / Alfenaar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen