Laatste clubshow van konijnen en pluimveevereniging DWO

Kampioenen van DWO.
Kampioenen van DWO.
Foto: Benny Spin

De Wijk – Met gemengde gevoelens opende erelid Jan de Vries vrijdagavond de clubtentoonstelling van DWO in De Wijk. De 55e editie was tevens de laatste clubshow, want volgend jaar gaat DWO samen verder met zusterverenigingen uit Ruinen en Zuidwolde onder de naam Kleindiervereniging De Wolden.

Pluimveevereniging De Wijk en omstreken werd in 1943 opgericht als een konijnenvereniging. Later kwam daar pas pluimvee bij. De eerste clubshows werden gehouden bij het voormalige café Wittink. De Vries: „De kooien stonden zelf vierhoog opgestapeld en de paden tussen de kooien waren nauw. Hoewel de Drentse bond hier niet gecharmeerd was, werd er ieder jaar toch een show gehouden.” Later verkaste de organisatie naar sporthal de Slenken, waar meerdere jubileums werden gevierd. Het tachtigjarige jubileum wordt dus net niet gehaald.

„Door vergrijzing zijn er steeds minder leden en vanuit de jeugd is er weinig animo”, vertelt De Vries. Een fusie met RKC uit Ruinen en Pels en Pluim uit Zuidwolde is daarom onvermijdelijk. De Vries is optimistisch over de toekomst. „We laten een gezonde vereniging achter en als we gezamenlijk het ‘wij gevoel’ uitdragen, dan moet het zeker goed komen.”

Prijzenregen

De clubshow was met 161 konijnen en 24 sierduiven iets kleiner dan in andere jaren. Vanwege vogelgriep was er geen pluimvee aanwezig, waardoor slechts de helft van de sporthal in gebruik was als tentoonstellingsruimte. In totaal zessentwintig inzenders dongen mee naar de prijzen. Deze gingen naar Jan Linde (mooiste Konijn), Henk Kloeze (mooiste sierduif) en de combinatie Van Tarry (mooiste konijn van jeugdlid). Daarnaast werd een aantal leden gehuldigd. Tieme Spijkerman (50 jaar lid), Hilko Kruidhof (40 jaar lid) De Vries is zelf zestig jaar lid. Engbert Kalter komt met vijftig jaar lidmaatschap ook in de buurt en werd daarom eveneens gehuldigd, maar ook nog eens benoemd tot  erelid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen