Plannen voor themapark in Meppel, dat driemaal zo groot moet worden als Wildlands

Het park zal zich niet richten op attracties, een reuzenrad lijkt er dus niet te komen.
Het park zal zich niet richten op attracties, een reuzenrad lijkt er dus niet te komen.
Foto:

Meppel – De gemeente Meppel en de provincie Drenthe doen onderzoek naar de komst van een themapark in Meppel. Het gaat om een park van 60 hectare groot, dat moet komen op Noord IV. Het gebied ligt tegen de gemeente De Wolden aan.

Noord IV is momenteel in gebruik als agrarische grond. Het gebied grenst aan de A32 en de N371, de provinciale weg tussen Meppel en Havelte. Eigenlijk is het het ‘driegemeentepunt’, tussen Meppel, Haakswold (gemeente De Wolden), Ruinerwold (De Wolden) en Havelte (Westerveld). De gemeente wil het gebied een andere functie geven, bijvoorbeeld voor een bedrijventerrein, voor een energielandschap, voor de natuur of voor ruimte voor recreatie. Samen met bewoners heeft de gemeente een aantal bijeenkomsten gehouden voor de invulling van het gebied.

Het themapark in Meppel gaat zich niet richten op attracties. Het is de bedoeling dat er voorstellingen en shows gehouden gaan worden over de geschiedenis en de cultuurhistorische waarden van Drenthe en Nederland. Het park krijgt een ‘zeer natuurlijk inrichting’, met minimale bebouwing.

Onderzoek

De provincie doet ondertussen een haalbaarheidsonderzoek naar het park. De gemeente laat ondertussen onderzoek of het park inderdaad kan komen bij Noord IV. Volgens de gemeente levert het park in ieder geval ‘veel directe en indirecte’ werkgelegenheid op. Ook denkt de gemeente dat het park waarde toevoegt aan de bestande faciliteiten en dienstverlening in de omgeving. “Daarmee draagt de komst van het themapark bij aan innovatie en versterking van de regiofunctie van Meppel en van de Drentse toeristische sector in zijn geheel.”

De provincie rondt het onderzoek de komende maanden af. Halverwege volgend jaar moet duidelijk zijn om het haalbaar is om het themapark te realiseren. Er wordt uitgegaan van een park van 60 hectare. Dat is bijna drie keer zo groot als Wildlands in Emmen. De dierentuin is 24 hectare groot.

Recreatie

Om de toeristische functie van Drenthe te verstevigen is de provincie al langere tijd op zoek naar een aanvulling op het huidige aanbod van dag- en verblijfsrecreatie. Die zoektocht heeft nu geleid tot een themapark, waar Meppel als geschikte locatie voor is gevonden. “De gemeente Meppel is enthousiast over het initiatief”, aldus het bestuur van de provincie.

Vanwege concurrentiegevoelige en bedrijfseconomische redenen kan de gemeente op dit moment niet meer vertellen over de invulling van het park.

Noord IV ligt aan de A32.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen