Afsluiting van Orange the World bij Muur tegen Geweld

Orange the World in De Wolden.
Orange the World in De Wolden.
Foto: Kim Stellingwerf

Zuidwolde – In De Wolden zijn burgemeester Inge Nieuwenhuizen, dominee Betty Gras en directeur SWW Gert Vos #medestander in de strijd van geweld tegen vrouwen. Ze sluiten zich aan bij de internationale campagne Orange the World.

Daarom wappert 25 november de Orange the World vlag voor het gemeentehuis. Op zaterdag 10 december sluit de burgemeester de campagneperiode af bij de Muur van Geweld in de Wijk om 11.00 uur. Iedereen is daar welkom.

De  Orange the World campagne vindt jaarlijks plaats. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Gemiddeld sterft in ons land gemiddeld iedere 10 dagen een vrouw door geweld door haar (ex)partner. Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen (femicide) is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag startte de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Activiteiten

Tijdens de actiedagen werd op verschillende manieren aandacht besteed aan Orange the World: de Ontmoetingskerk en Hervormde Kerk Zuidwolde doen actief mee. De voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden sprak in tijdens de gemeenteraadvergadering, de Zuudwoldiger Huuskamer is oranje uitgelicht en Modehuis Dekker heeft een oranje etalage. In de bibliotheek is een tafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat.

De actieperiode wordt op 10 december door Soroptimistclub De Reestlanden om 11.00 uur afgesloten met een ceremonie bij het nationaal monument De Muur tegen Geweld in de Wijk. Burgemeester Nieuwenhuizen zal hier samen met Jack Keizer, voorzitter Federatie Nabestaanden Slachtoffers van Geweld, spreken en bloemen leggen. Het projectkoor Orange the World, een initiatief van Sinje Kiel (de Markiezin van Drenthe) brengt met Esther de Vos, sopraan, onder leiding van Marjanne Visscher van het Vrouwenkoor Hoogeveen, een lied ten gehore.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen