Vier initiatieven gehonoreerd met bijdrage uit Initiatiefrijk De Wolden

Ruud Kreetz en Anita Meertens van Bloeiend Ruinen.
Ruud Kreetz en Anita Meertens van Bloeiend Ruinen.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Vier projecten krijgen subsidie vanuit de regeling Initiatiefrijk De Wolden. In totaal ontvangen zij ruim 40.000 euro. De initiatieven die dit keer een bijdrage krijgen zijn de ondernemersvereniging Zuidwolde, Natuurvereniging Zuidwolde, projectgroep Bloeiend Ruinen en basisschool de Arendsvleugel in Ruinerwold.

Met het fonds Initiatiefrijk De Wolden ondersteunt de gemeenteraad van De Wolden projecten van inwoners die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. De totale kosten van de projecten bedragen deze ronde ruim 197.000 euro. Dit betekent dat met 40.000 euro subsidie, naast de vrijwillige inzet van de inwoners, sponsoring van bedrijven en subsidies van fondsen, projecten kunnen worden gerealiseerd die anders niet tot stand waren gekomen.

IJsplein in Zuidwolde

De ondernemersvereniging plaatst in de week voor kerst een ijsplein midden in het dorp op het plein Kerkinge. Het ijsplein is voor alle inwoners gratis toegankelijk. De basisscholen zetten hun gymlessen om naar een schaats les. Alle kinderen kunnen zo samen genieten en bewegen en krijgen na de les ook nog wat lekkers. In de avonden wordt een curlingtoernooi georganiseerd voor ondernemers uit het dorp. Er is 7500 euro beschikbaar gesteld.

De projectgroep Bloeiend Ruinen wil de biodiversiteit in het dorp vergroten en krijgt daarvoor tweeduizend euro uit het fonds. Hiervoor worden lezingen georganiseerd om inwoners enthousiast te maken zelf aan de slag te gaan om de biodiversiteit in hun eigen tuin en omgeving te vergroten. Er wordt een startsubsidie gegeven, zodat de projectplannen voor de openbare ruimte samen met de inwoners verder uitgewerkt kunnen worden.

Natuurvereniging Zuidwolde

De Natuurvereniging Zuidwolde bestaat volgend jaar 50 jaar en wil dit samen vieren met alle inwoners uit het dorp. Het bekende Vlinderommetje is uitgebreid met een extra lus, waardoor er twee routes zijn van respectievelijk 7 en 10 kilometer. Hier moeten borden voor worden aangepast. De Vlindertuin wordt heringericht, waardoor de diversiteit aan insecten en planten nog meer toeneemt.

Samen met ondernemers uit het dorp wordt gekeken of een etalagewedstrijd kan worden gehouden die als speurtocht door de kinderen gevolgd kan worden. Er komt een boek met veel mooie foto’s en gedichten en uitleg over de begraafplaats, haar ontstaansgeschiedenis en de culturele waarde van deze bijzondere plek in het dorp.

Verder wordt in de Boerhoorn een levende expositie ingericht, waarbij vlinders centraal staan. Bassischolen worden hiervoor uitgenodigd om zo kinderen te betrekken bij de natuur en de waarde daarvan. Op de jubileumavond in de Boerhoorn wordt een presentatie gegeven van de landelijke Vlinderstichting. Voor deze avond worden alle inwoners van Zuidwolde en andere belangstellenden uitgenodigd.

Ook de jeugd van 12 tot 18 jaar wil de Natuurvereniging graag meer betrekken bij hun activiteiten. Hiervoor wordt een jeugdgroep opgericht die hun plek gaat krijgen in een gebouw aan de Ekelenbergweg. De vereniging rijgt 21.260 euro.

Speel- en buurtplein in Ruinerwold

Basisschool de Arendsvleugel wil het speelplein en een naast gelegen groenstrook omtoveren tot een uitdagende en inspirerende leer/speel/leefomgeving voor kinderen. Van klimmen tot verwonderen, bouwen en ontspannen. Een plein met oog voor het klimaat, dat bijdraagt aan een gezonde en creatieve ontwikkeling van kinderen. Daarnaast wordt het plein zo ingericht dat er ruimte is voor een buitenklas die als theaterruimte gebruikt kan worden. Het plein kan ook gebruikt worden als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en voor theater en/of muziekvoorstellingen of kleine evenementen. Uit het fonds Initiatiefrijk De Wolden komt een bedrag van 10.000 euro.

Meer informatie over initiatiefrijk De Wolden: www.dewolden.nl/initiatiefrijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen