Krijgt De Wolden een overdekte ijsbaan? Plannen voor 400 meter-schaatsbaan in zuiden van Drenthe

Het idee komt uit Rotterdam, waar al jaren een hal staat.
Het idee komt uit Rotterdam, waar al jaren een hal staat.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – De KNSB Drenthe heeft samen met een ondernemer uit Rotterdam een plan om een overdekte ijsbaan in Drenthe te realiseren. Het gaat om een volwaardige 400 meter-schaatsbaan, met ook een ruimte voor shorttrack, curling en ijshockey.

Het is mogelijk dat die overdekte schaatsbaan in De Wolden komt. De gemeente is aardig schaatsminded met onder meer een actieve vereniging als De IJshazen.  Een locatie is nog niet voor ogen, maar gedacht wordt aan het zuiden van de provincie. “Daar is de grootste witte vlek”, vertelt Bart Jonkers, voorzitter van de KNSB Drenthe. Andere plekken in Drenthe liggen te dicht bij andere schaatsbanen. “Drenthe is van oudsher een schaatsprovincie”, zegt ondernemer Niels Lederhof, initiatiefnemer van het plan. “Maar Drenthe heeft sinds 2016 geen schaatsbaan meer.”

Niels Lederhof is zo’n tien jaar geleden begonnen met een schaatshal in Rotterdam. Dat is niet een gewone ijsbaan. Het is wel een volledige 400 meter-ijsbaan met echt ijs. Het staat echter op een hockeyveld en wordt iedere winter opnieuw opgebouwd. “Zie het als een grote tent over het ijs”, verklaart Nederlof het concept.

In Rotterdam staat al jaren zo’n schaatshal.

 

“Iets vergelijkbaars willen we in Drenthe ook gaan neerzetten”, vervolgt hij. “Alleen dan een 2.0-variant. In Rotterdam ging het om een pioniersconcept. In Drenthe kunnen we verbeteringen toepassen.” En het is de bedoeling dat de hal permanent in Drenthe blijft.

Energieneutraal

Hij klopte met het idee aan bij de Drentse afdeling van de KNSB, de Nederlandse schaatsbond. Er werd meteen enthousiast gereageerd. Ook omdat het iets heel anders is dan een hal als Thialf. “Dit verbruikt slechts 20 procent van de energie van een normale hal”, zegt Jonkers (KNSB Drenthe). “Er is immers minder ruimte te koelen.” Want deze baan kent geen tribune of middenterrein.

Omdat de hal permanent moet komen, willen de initiatiefnemers er zonnepanelen bij plaatsen. Het idee is namelijk om het de schaatsbaan zo goed als energieneutraal te maken.

Kinderen

“En vergeet niet dat dit een belangrijke factor kan zijn voor de toekomst van schaatsen in Nederland”, zegt Jonkers. Hij is wezen kijken in Rotterdam. Daar zag hij dat vooral kinderen gebruik maken van de schaatsbaan. “Het is echt voor recreatief gebruik. Daar is nu in Drenthe geen mogelijkheid toe.” Dan moet je naar Groningen, Thialf, Deventer of Enschede.

In de weekenden kleurt de schaatshal in Rotterdam in de regenboomkleuren.

 

In 2016 sloot de ijsbaan in de Bonte Wever in Assen. Sindsdien heeft Drenthe geen overdekte ijsbaan meer. Wel waren er plannen voor een baan in Hoogeveen en Assen, maar die zijn allebei niet doorgegaan vanwege de hoge kosten.

Kosten

De kosten voor de bouw van de schaatshal waar de KNSB en Nederlof mee komen zijn beduidend lager. Het gaat om 3,5 à 4 miljoen euro, tegenover tientallen miljoenen voor de baan in Hoogeveen. De KNSB en Nederlof vragen de provincie om financieel bij te springen.

“In principe ligt het plan al helemaal klaar”, zegt Jonkers. Samen met Nederlof proberen ze de hal in de plannen van de provincie te krijgen voor na de verkiezingen van maart. Het huidige college van Drenthe gaat vanwege de komende verkiezingen geen grote extra investeringen meer doen.

Als het nieuwe college van Drenthe de ijsbaan ziet zitten en er geld voor uit trekt, kan het wel eens snel gaan, denkt Jonkers. “We hopen dat er geschaatst kan worden in het seizoen van 2024-2025.” Of dat in Meppel wordt, is nog niet duidelijk. “We hebben nog geen contact gelegd met gemeenten. Als de provincie akkoord gaat, stappen we naar de gemeenten voor de besluitvorming.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen