Gemeente De Wolden doet mee aan Orange the World

De Huuskamer in het oranje licht.
De Huuskamer in het oranje licht.
Foto: Soroptimisten Reestlanden

Zuidwolde  – De gemeente De Wolden is ook dit jaar weer #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom wappert vanaf 25 november de Orange the World vlag bij het gemeentehuis.

Voor het vijfde jaar op rij wordt in De Wolden uitgebreid aandacht besteed aan deze 16-daagse actieperiode om geweld tegen vrouwen te stoppen. „Helaas nog steeds een actueel thema gezien de recente berichtgevingen”, zo merkt een woordvoerder van de organiserende Soroptimistenclub De Reestlanden op.

In de gemeente De Wolden staat burgemeester Inge Nieuwenhuizen volledig achter de door de Soroptimistclub georganiseerde acties. Niet alleen staat ze geportretteerd op de ‘Ik ben medestander’-poster, maar ze hijst op 25 november ook de vlag bij het gemeentehuis. Tijdens deze korte plechtigheid om 19.00 uur spreekt naast de burgemeester ook Lian Molema van Welzijn de Wolden. Er wordt een gedicht voorgedragen en er is muziek.

Jaarlijkse campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot en met 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Activiteiten in De Wolden

Tijdens de actiedagen wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan Orange the World: De Ontmoetingskerk en Hervormde Kerk Zuidwolde doen actief mee. De Zuudwoldiger Huuskamer is oranje uitgelicht en Modehuis Dekker heeft een oranje etalage. In de bibliotheek is een tafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat.

Ook wordt een aantal evenementen georganiseerd, waar iedereen welkom is. Naast het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis op 25 november, houdt de Hoogeveense werkgroep Amnesty International op 2 december om 19.00 uur in Hoogeveen een wake voor vrouwen die slachtoffer zijn van onderdrukking. De wake vindt plaats op de hoek Hoofdstraat-Het Haagje, bij de oranje verlichte fonteinen. De actieperiode wordt op 10 december door Soroptimistclub De Reestlanden om 11.00 uur afgesloten met een ceremonie bij het nationaal monument De Muur tegen Geweld in de Wijk. Burgemeester Nieuwenhuizen legt hier samen met Jack Keizer, voorzitter Federatie Nabestaanden Slachtoffers van Geweld, bloemen. Het projectkoor Orange the World, een initiatief van Sinje Kiel (de Markiezin van Drenthe) en met Esther de Vos, sopraan en onder leiding van Marjanne Visscher van het Vrouwenkoor Hoogeveen, brengen een lied ten gehore.

Ik ben #medestander

Iedereen wordt uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat zij of hij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Om deze campagne lokaal kracht bij te zetten en op te roepen medestander te worden, hangen in De Wolden posters met portretten van burgemeester Inge Nieuwenhuizen, dominee Betty Gras van De Ontmoetingskerk en Gert Vos, bestuurder Welzijn de Wolden.

Westerveld

Ook in de gemeente Westerveld wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan Orange the World. In de bibliotheek in Havelte is een speciale boekentafel ingericht met een selectie van boeken waarin geweld tegen of onderdrukking van vrouwen centraal staat. Daarnaast worden enkele gebouwen, waaronder de Clemenskerk in Havelte, oranje uitgelicht.

Tevens worden evenementen georganiseerd waar iedereen welkom is. Het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis in Diever vindt op 25 november plats.

 

Reacties

Cookieinstellingen