Koel slapen bij warme nachten

Foto: Monkey Mash Button Foter CC BY-SA

Het is warm, je hebt geen airco en je komt niet in slaap. Ben je op zoek naar verkoeling? Lees dan verder!

Zwembad

Heb je zelf een zwembad? Mooi, dan kun je daar nog even lekker in afkoelen voordat je gaat slapen. Maar je kunt natuurlijk ook nog even naar één van de zwembaden in De Wolden gaan. Verkoelend ontspannen in een zwembad is een prima middel ter bevordering van je nachtrust als het erg warm is.

215242115_f86d632bd8_b

Maak je eigen airco

Vul een paar lege frisdrankflessen met water (niet helemaal vol, anders kunnen ze barsten omdat water uitzet als het bevriest) en leg je flessen in de vriezer tot ze goed bevroren zijn.
Zet de flessen met bevroren water voor een ventilator, bijvoorbeeld op je slaapkamer. De lucht blaast langs de koude flessen en koelt daardoor af. Dit werkt net als een “echte” airco. Natuurlijk zullen de flessen uiteindelijk een keer ontdooien waardoor het verkoelende effect minder zal worden, maar dan slaap jij al lang. (Plaats wel een bak, een handdoek of iets anders dat het condenswater opvangt onder de flessen!)

Seniju Foter CC BY

 

Laat de warme lucht opstijgen en zuig de koele lucht naar binnen

Warme lucht wil altijd omhoog. Dus als je beneden in je huis én boven een deur of raam open zet en bij 1 daarvan de ventilator aanzet, creëer je een luchtstroming waarbij de warme lucht boven je huis uitstroomt en beneden wordt dan koude lucht aangezogen. Dit doe je natuurlijk pas ’s avonds als het buiten wat afgekoeld is.

Monkey Mash Button Foter CC BY-SA

Douche voordat je naar bed gaat

Bij gebrek aan een zwembad kun je ook even gaan docuhen voordat je gaat slapen maar: spoel je op het laatst dan even af met iets kouder water.
Zo koel je je lichaam af, als is het maar  voor even.  Misschien is het net lang genoeg om in slaap te vallen.

Slaap onder een laken of alleen de dekbedhoes

Kun je niet slapen zonder iets over je heen? Zorg dan dat je onder iets ligt dan dun en licht is, zoals een laken of een dekbedhoed zonder dekbed er in.

peasap / Foter / CC BY

Zet een ventilator bij je bed

Zet je ventilator bij je bed en in de laagste stand, gericht op je lichaam. Soms is het lekker om hem te laten zwenken, dat moet je even uitproberen.
Richt hem niet op je gezicht want dan wordt je ‘smorgens helemaal uitgedroogd wakker. Omdat je door de warmte wat zweet, is je huid vochtig en de luchtstroom van de ventilator blaast langs dat vocht. Dat zorgt voor afkoeling van je lichaam.

woodleywonderworks - Foter CC BY

Seniju Foter CC BY

 

Reacties