Nieuwe parkeervoorziening Sultansmeer wordt feestelijk geopend

Sultansmeer
Sultansmeer
Foto: St Historie Ruinerwold

Oosteinde – De nieuwe parkeervoorziening bij het Sultansmeer bij Ruinerwold is klaar. Deze wordt vrijdag 4 november feestelijk geopend. Namens WMD is interim-directeur Vivienne Frankot aanwezig, wethouder Mark Turksma is er namens de gemeente De Wolden. Ook leerlingen van basisschool De Wezeboom uit Oosteinde zijn aanwezig bij de opening.

Drinkwaterbedrijf WMD en Initiatiefrijk De Wolden hebben de herinrichting bij het Sultansmeer gefinancierd. WMD constateerde dat de vorige parkeerplaats bij het Sultansmeer niet voldeed aan de geldende wet- en regelgeving om het grondwater adequaat te beschermen. WMD gebruikt grondwater om drinkwater van te maken. Het grondwater moet schoon blijven; wat er niet in komt, hoeft WMD er ook niet uit te halen.

Een dorpsommetje

Samen met gemeente De Wolden zocht WMD naar een passende oplossing, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van deze parkeerplaats. Het Sultansmeer is een populaire visplek onder de leden van de Meppeler Hengelaarsvereniging. Ook maken veel lokale inwoners een dorpsommetje rondom het Sultansmeer en is het een populaire honden-uitlaatplek. Bovendien is het Sultansmeer niet zomaar een ven, maar ook een cultuurhistorisch interessant gebied met veel natuurlijke waarde. Daarom is een gezamenlijk plan opgesteld met advies en ingenieursbureau Atensus. Dit plan is ingediend door Belangenvereniging Oosteinde bij de subsidieregeling Initiatiefrijk De Wolden.

Het resultaat is een prachtige parkeerplaats, met een extra onderlaag, zodat het grondwater wordt beschermd voor ongewenste stoffen. Het regenwater en eventuele andere verontreinigende vloeistoffen worden opgevangen door deze laag en vervolgens afgevoerd naar een natuurlijk zuiveringssysteem. Dit is een innovatieve manier van zuiveren,  die gebruik maakt van diverse natuurlijke zuiveringseffecten van o.a. steen en beplanting. Dit is een duurzame oplossing, die aansluit bij de groene ambities van gemeente De Wolden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen