Isala is gestopt met grote corona-afdeling voor patiënten, verspreid ze over verschillende afdelingen

Foto:

Meppel – Isala verspreid coronapatiënten over verschillende afdeling. Het ziekenhuis heeft de corona-afdeling geschrapt. Wie met corona wordt opgenomen en geen verdere aandoeningen heeft, wordt opgenomen op de longafdeling.

“Wij zien corona als een van de infectieziekten waarvoor je in Isala kan worden behandeld”, zegt Ina Kuper, lid raad van de bestuur. Het outbreak management team van Isala komt nog regelmatig bij elkaar. Naast corona is dit team ook alert op een mogelijke griepgolf. “In Australië was dit jaar de griepgolf zwaarder. Dat kan een voorspeller voor Nederland zijn.”

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe, al gaat het wel minder snel. Gevolg is dat ook de ziekenhuisopnames weer stijgen. Een op de drie coronapatiënten ligt er voor een andere reden. Die patiënt heeft dan wel corona, maar dat is niet de reden voor de opname.

Hartproblemen

Ondertussen wil Isala de gewone zorg zo veel mogelijk laten doorgaan. Daarom worden de coronapatiënten nu verspreid over de afdelingen. “Nemen wij een patiënt met corona op die ook hartproblemen heeft, dan gaat hij naar de hartafdeling”, geeft Kuper als voorbeeld.

Als het kan gaan coronapatiënten zo snel mogelijk weer naar huis met extra zuurstof. Of zij worden meteen thuis opgenomen met extra zuurstof. De patiënten met corona die nu in het ziekenhuis liggen, zijn vooral ouderen die echt verpleegkundige zorg nodig hebben. Voor deze patiënten is thuismonitoring geen mogelijkheid.

Wachtlijst

De ziekenhuizen merken nog steeds het gevolg van de vorige coronagolven: uitgestelde zorg. Ook bij Isala zijn nog lange wachttijden. “Die moeten korter. Daar doen wij alles aan. Zo gaan wij opereren op een aantal zaterdagen.”

Iedereen die op een wachtlijst staat bij Isala is gebeld door het ziekenhuis. “Zo hoorden wij dat sommige mensen al in een ander ziekenhuis waren geopereerd of de operatie niet meer wilden. Tot slot gaat wij patiënten die nog op de wachtlijst staan en hebben aangegeven dat zij wel in een ander ziekenhuis behandeld willen worden, een brief sturen met meer informatie over zorgbemiddeling door de zorgverzekeraar. Wie wat verder wil reizen, kan soms eerder terecht in een ander ziekenhuis of in een zelfstandig behandelcentrum.”

Dossier: Corona nieuws

Reacties

Cookieinstellingen