Roos uit Echten en Anno uit Ruinerwold pronken in boeren- en boerinnenkalender

Roos Boerland uit Echten.
Roos Boerland uit Echten.
Foto: Rachel Bosman

Echten/Ruinerwold – Roos Boerland uit Echten staat in de boerinnenkalender van volgend jaar, Anno van Dijk uit Ruinerwold staat in de boerenkalender. Het is de twaalfde keer dat de boerinnenkalender uitkomt, en de vijfde keer voor de boerenkalender.

Deelname aan de pikante kalenders levert voor velen niet alleen mooie jeugdfoto’s op voor later, maar het is ook een spreekbuis waarop zij hun stem kunnen laten gelden. Via de kalender proberen de boeren dit jaar op een luchtige manier te communiceren, in een tijd dat er op het platteland onvrede heerst. Oorzaak: stikstof.

‘Twee agenda’s’

De kalendermodellen spreken zich uit tegen het stikstofbeleid, maar het merendeel houdt er ook een constructieve benadering op na. “Ze hebben twee agenda’s”, zegt Anno van Dijk. “In de ene staat dat alle boeren wegmoeten omdat ze grond nodig hebben. En de andere is dat ze huizen willen bouwen.”

Roos Boerland: “De boeren zijn zelf boer. Die weten zelf het beste wat ze aan het doen zijn. Het gaat beter met de natuur dan ooit. Gras en maïs: alles knalt de grond uit.”

Anno van Dijk uit Ruinerwold. (Foto: Agne Kuceviciute)

 

Luchtig lichtpuntje

De initiatiefnemers van de kalender hopen dat schaars geklede agrariërs met een missie wellicht voor een luchtig lichtpuntje kunnen zorgen. Want volgens de organisatie lijken zwaar beladen thema’s als de protesten, verontrustende aantijgingen en oplopende grondstofprijzen de drie meest besproken onderwerpen van het jaar te worden.

Recordaantal aanmeldingen

“Er komen jaarlijks honderden aanmeldingen binnen van mensen die vrijwillig en vol trots schaars gekleed gefotografeerd willen worden om hun sector te promoten”, zegt kalendermaker Stef Bloo. Voor de boerinnenkalender van volgend jaar kwam een recordaantal van 407 inschrijvingen binnen.

Uit al deze aanmeldingen zijn dertig agrariërs geselecteerd voor een pikante fotoshoot. Vijftien voor de boerinnenkalender, en vijftien voor de boerenkalender.

De nieuwe kalender is verkrijgbaar via boerendingen.nl.

Roos Boerland uit Echten. (Foto: Rachel Bosman)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen