Toeristisch Drenthe klaar voor de zomer, 70% is nu al volgeboekt

Nieuw in Echten bij Westerbergen: hyperbowlen.
Nieuw in Echten bij Westerbergen: hyperbowlen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – De Drentse toeristisch-recreatieve ondernemers maken zich op een goed bezet hoogseizoen. 7 op de 10 slaapplekken zijn bezet. Dit blijkt uit een peiling van Marketing Drenthe onder toeristisch-recreatieve ondernemers in Drenthe. In Noord-Nederland is de zomervakantie inmiddels begonnen. De geluiden vanuit de sector zijn overwegend positief.

Ruim de helft van de verblijfsondernemers is (zeer) tevreden met het aantal boekingen voor de zomerperiode (56%), nog eens 1 op de 5 is neutraal. Vooral B&B’s, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan tevreden de zomer in. Ook veel hotels zijn positief over het aantal boekingen. Voor campings is het beeld na twee extreem goede jaren, op voorhand iets gematigder. Een derde zegt (zeer) ontevreden te zijn over het aantal boekingen. Een veel gehoorde reactie is dat er veel vaker last-minute en weersafhankelijk wordt geboekt. Men verwacht ook dat er dit jaar vaker voor het buitenland wordt gekozen. Uit recent consumentenonderzoek van NBTC Holland Marketing bleek juist dat toch meer Nederlanders
kiezen voor een vakantie in eigen land. De stijgende prijzen en de situatie op Schiphol zijn hier mede oorzaak van.

De gemiddelde bezetting in de zomervakantie komt uit op rond de 70%. Bungalowparken zijn in de zomer zelfs voor rond de 80%bezet, terwijl campings op dit moment nog rond de 60% bezetting blijven steken. De trend van laat boeken en ‘even afwachten wat het weer doet’ lijkt ook hier een rol te spelen. Met zonnig weer in aantocht kunnen de bezettingscijfers tijdens de zomervakantie dus nog verder oplopen.

gezin op camping.

Duitse gast weer terug in Drenthe

Tot nu toe verbleven er bij een derde van de toeristische ondernemers meer Duitsers dan vorig jaar. Bij 1 op de 6 waren dit er juist minder. Vooral de campings, bungalowparken, losse huisjes en hotels zagen een toename van het aantal Duitsers, terwijl B&B’s dit jaar juist minder Duitsers over de vloer hadden. De verwachting is dat het aantal Duitse gasten verder groeit. CBS cijfers laten zien dat het bezoek uit Duitsland in het eerste deel van 2022 al steeds verder toenam. In de aangrenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is de zomervakanties inmiddels begonnen. Bij onze oosterburen in Nedersaksen start de vakantie half juli.

Toename werkdruk

Een groot deel van de ondernemers met personeel in dienst, heeft te kampen met een personeelstekort. In de horeca heeft ruim 8 op de 10 er mee te maken (84%), bij dagrecreatieve organisaties (musea, attractieparken, leisure) is dat 67% en bij verblijfsrecreatie 37%. De gevolgen hiervan zijn vooral terug te zien in het moeilijk rondkrijgen van de personeelsplanning. Opvallend is ook dat een aanzienlijk deel aangepaste openingstijden heeft doorgevoerd. Zo gaat men later open, eerder dicht of is men een extra dag gesloten. Daarnaast krijgen huidige medewerkers krijgen te maken met een hogere werkdruk en een uitgebreider takenpakket.

Reacties

Cookieinstellingen