Verkoopprijs van woningen in Zuidwest-Drenthe stijgt met 15 procent

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto:

Zuidwolde – De verkoopprijs van woningen in Zuidwest-Drenthe is de afgelopen drie maanden (april, mei en juni) 15 procent gestegen, vergeleken met dezelfde periode in 2021. Daarmee behoort Zuidwest-Drenthe tot de grootste stijgers van Nederland. Alleen in de Veluwe en Noord-Limburg ging de prijsstijging harder. Dat blijkt uit cijfers van NVM.

Een woning in Zuidwest-Drenthe werd de afgelopen drie maanden voor ongeveer 414.000 euro verkocht. Dat is een stijging van 15,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral vrijstaande woningen zijn flink gestegen in prijs. Waar een vrijstaande vorig jaar in deze periode nog voor gemiddeld 513.000 euro werd verkocht, is dat nu gestegen naar 624.000 euro. Een stijging van meer dan 21 procent.

Opvallend is dat de vraagprijs van een woning in Zuidwest-Drenthe lager ligt dan de gemiddelde verkoopprijs. Een woning stond de afgelopen drie maanden gemiddeld te koop voor 454.000 euro. Dat is een stijging van 10 procent met een jaar eerder, maar is wel een lichte daling vergeleken met januari, februari en maart van dit jaar. Al met al is 73 procent van de woningen in Zuidwest-Drenthe boven de vraagprijs verkocht.

Krappe woningmarkt

“De cijfers van het tweede kwartaal 2022 die we presenteren zijn opnieuw stevig maar minder extreem dan in eerdere kwartalen”, vertelt NVM-voorzitter Onno Hoes over de landelijke cijfers. “Er komt wat meer lucht in de nog steeds krappe woningmarkt. Dat is goed om te zien. Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden. Toch is het te vroeg om van een echt kantelpunt te spreken.”

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2022 naar 448.000 euro. Dit is een stijging met 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2022. Op jaarbasis is de gemiddelde prijsstijging met 10,6 procent nog altijd stevig, maar duidelijk minder dan de afgelopen kwartalen toen de prijs met zo’n 20 procent op jaarbasis steeg.

Meer huizen verkocht

Makelaars van NVM verkochten de afgelopen drie maanden bijna bijna 36.000 bestaande koopwoningen. Dat is 24 procent meer dan de eerste drie maanden van het jaar, maar wel iets minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In april, mei en juni van dit jaar werden in Zuidwest-Drenthe 329 woningen verkocht. Dat is 23 procent meer dan in januari, februari en maart en 9 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. Gemiddeld stond een woning in Zuidwest-Drenthe de laatste drie maanden 23 dagen te koop.

Ook zijn er meer woningen te koop gezet: 405 in de laatste drie maanden. Dat is een stijging van bijna 40 procent vergeleken met het eerste kwartaal en is 24 procent meer dan vorig jaar.

Reacties

Cookieinstellingen