Oude rijwielfabriek van Van Gerwen op de Groenmarkt verandert in twee appartementen (en horeca op begane grond)

Het pand krijgt een grote metamorfose. Er komen appartementen in en op de begane grond komt een horecazaak.
Het pand krijgt een grote metamorfose. Er komen appartementen in en op de begane grond komt een horecazaak.
Foto:

Meppel – De voormalige rijwielfabriek van Van Gerwen op de Groenmarkt ondergaat een flinke metamorfose. In het oude pakhuis komen twee appartementen, die inmiddels allebei zijn verhuurd.

Bovenop het gebouw wordt een dakterras gerealiseerd. De appartementen hebben allebei een verdieping in het pand, maar allebei hebben ze de helft van het dakterras tot de beschikking. “De oude dakrand keert ook terug”, vertelt pandeigenaar Cheyene Tsirakos. “Alleen dan zonder de tekst.” Ze vertelt dat het pand uit 1910 een moderne inrichting krijgt, maar aan de buitenkant de oude elementen terugkeren.

De oude rijwielfabriek van Van Werven op de Groenmarkt. Bovenop het pand de dakrand. Foto: Oud Meppel

Grotere ramen

Dat geldt alleen niet voor de ramen onderin het pand. “Die zijn wel erg klein.” De kleine ronde raampjes verdwijnen voor grotere ramen, zodat er meer licht naar binnenkomt. Daarnaast worden de ramen vervangen uit duurzaamheid. Er zit nog enkel glas in, dat verandert allemaal in dubbel glas.

De ramen op de begane grond gaan bijna helemaal tot aan de vloer lopen. Ideaal voor de horecagelegenheid die onderin het pand komt. “Dit is een goede investering”, vertelt Tsirakos over de aankoop van het pand. “De Groenmarkt begaat een grote renovatie. Het is fijn voor het plein dat er iets moois mee wordt gedaan. Het verandert echt van een parkeerterrein naar een a-plein voor Horeca. Het is de perfecte plek voor horeca. Een bruisend plekje Meppel is het geworden.”

De ramen in het pand.

De ramen geven daarnaast ook nog eens een mooier uitzicht. Want niet alleen Tsirakos is druk aan het verbouwen. De buren ook. Naast het pand stond een schuur. Die is inmiddels door de buurman gesloopt, waardoor er een vrije ruimte naast het pand is gekomen. “Het gebouw van de buurman komt nu ook echt tot leven”, ziet Tsirakos.

‘Superleuk pand’

Ze loopt wat door het pand. “Eigenlijk is dit een superleuk pand”, constateert ze. “Eigenlijk is het jammer dat de oude elementen van de fabriek er eigenlijk allemaal uit zijn gesloopt.”

In 1910 bouwden Frederik van Werven en zijn broer Jan het pand aan de Groenmarkt. Het werd hun onderkomen voor de rijwielfabriek. De bekende Germaan-fiets komt er vandaan. Die fietsen zijn de hele wereld overgegaan. Germaan werd uiteindelijk opgekocht door Batavus, in 1970.

De onderdelenopslag van de rijwielfabriek. Foto: Oud Meppel

Rond 1915 verhuisde de rijwielfabriek van de Groenmarkt naar de Parallelweg. Op de plek van de fabriek staat nu een appartementencomplex, genaamd De Germaan.

In de voormalige fabriek aan de Groenmarkt heeft als laatste tapijtenwinkel Tapilux gezeten, maar die verhuisde in 2020 naar de Hoofdstraat. Sindsdien staat het pand leeg.

‘Kwalitatief superslecht’

Een superleuk pand dus, aldus Tsirakos. Maar niet in een beste staat. “De oude plafondbalken zitten er nog in. Maar die zijn kwalitatief superslecht”, constateert ze. “Maar die oude details wil ik wel weer laten terugkeren.” En dat is waarom ze, samen met haar man, in de vastgoed zit. “Hier haal ik veel plezier uit. Vastgoed mooier maken en doorgeven. En dan ga je op zoek naar een volgend project.”

Al benadrukt ze dat vooral haar man in de vastgoed zit. “Hij heeft mij wel helemaal warm gemaakt voor dit vak.” Cheyene zelf is namelijk nog veel aan het fotograferen – vooral als geboortefotograaf en huwelijksfotograaf – waarin ze haar eigen bedrijf heeft. Die fotografie komt goed van pas. “Eigenlijk moet ik wat vaker door het pand lopen. Om foto’s te maken en die te delen op sociale media. Je merkt dat mensen enorm zijn geïnteresseerd wat er in het pand gebeurt.”

Bekijk een impressie hieronder hoe het eruit komt te zien

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ‘t Pakhuis 11 (@t_pakhuismeppel)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen